Pořídili jste si během koronakrize psa? Experti důrazně varují!

Československý vlčák

Autor: stars24.cz, ČTK

29. června 2020 22:01

V době pandemie nemoci covid-19 stoupla poptávka po štěňatech psích plemen s "plochými obličeji" - jako jsou francouzští buldočci, buldoci nebo mopsové, uvedl britský klub chovatelů.

Tento trend přiměl skupinu odborníků na psí zdraví a péči o ně, aby vydali varování - lidé by se podle nich měli "zastavit a zamyslet", než si pořídí psa podobného druhu, napsal zpravodajský server Daily Mail.

Brachycefalická, neboli krátkolebá plemena psů, pro která je typický krátký čenich budící dojem plochého obličeje, mohou trpět celou řadou zdravotních problémů včetně potíží s dýcháním, očima, páteří a kůží.

Podle britské Brachycefalické pracovní skupiny (BWG), kterou tvoří odborníci z řad veterinářů, záchranných skupin, vědců i chovatelů, má nárůst poptávky po těchto psích plemenech na svědomí jedny z nejnaléhavějších problémů v rámci péče o psy ve Velké Británii.

V Británii je aktuálně nejoblíbenějším psím plemenem francouzský buldoček. Poptávka po nich i dalších podobných plemenech sice začala v roce 2019 klesat, ale pandemie a karanténní opatření znamenala obrat trendu a nové zvýšení poptávky.

Za karantény vystoupal na internetu počet vyhledávání fráze "pořídit psa" na historické maximum a mezi nejčastěji vyhledávané patřilo sousloví "francouzský buldoček".

Vyhledávání štěňat francouzského buldočka přes stránky klubu chovatelů se v dubnu a květnu letošního roku zvýšilo o 225 procent v porovnání se stejným obdobím loňského roku.

Kromě zdravotních problémů, ke kterým jsou brachycefalická plemena náchylná, BWG znepokojují také prakticky bezskrupulózních chovatelů a zprostředkovatelů, kteří zneužívají vysoké poptávky a množí žádaná plemena v často zoufalých podmínkách.

"Máme obavy, že někteří kupci plně nezváží, anebo možná ani nevědí, jaký dlouhodobý závazek s sebou nese pořízení psa, a především krátkolebého plemene," řekl předseda BWG Dan O'Neill. "Je životně důležité, aby se lidé na chvíli zastavili a zamysleli, než si jednoho z těchto psů pořídí," dodal.

Než aby se rozhodli impulzivně nebo si vybrali psí plemeno podle toho, jak je populární, roztomilé nebo v módě, měli by si o něm lidé nejprve zjistit alespoň základní informace.

"Je pravda, že některá krátkolebá plemena mají často velmi milé rysy a vlastnosti. Ale opravdu chcete přispívat ke krizi, kdy jsou tisíce štěňat odchovávány v hrozivých podmínkách, jen aby se uspokojila poptávka?" uvedl O'Neill.

Pokud se skutečně rozhodnete koupit štěně, snažte se najít zkušeného a zodpovědného chovatele, a připravte se na to, že si na své štěně budete muset nějakou dobu počkat, dodal.

Témata: Psi