HRDINA! Vlastním tělem bránil při útoku děti, zaplatil za to životem

Útok na slovenské základní škole

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. června 2020 16:07

Pedagog Jaroslav Budz je skutečným hrdinou. Při útoku 22letého mladíka nožem ve slovenských Vrútkách vlastním tělem bránil kolegy a žáky základní školy, za což zaplatil životem. Nyní se mu za jeho hrdinský čin klaní celé Slovensko.

Zástupce ředitelky Budz včera zahynul při pokusu zastavit ozbrojeného útočníka, který násilně vnikl do budovy školy přes skleněnou výplň. Beze zbraně se postavil útočníkovi a utržil několik bodný ran, lékařům se ho ale bohužel zachránit nepodařilo.

Pedagoga nyní Slováci označují za hrdinu a žáci a jeho blízcí na něj vzpomínají v dobrém. Podle jeho okolí byl Jaroslav milý a příjemný učitel matematiky a chemie.

Jak upozornil server Topky.sk, vzpomínky pozůstalých a žáků se vážou i na jednu z posledních stužkovacích akcí školy. Na ní Budz přednesl svůj projev, v němž zaznělo: "Moje slova sice skončí na smetišti dějin, ale ten krásný pohled ve vás bude ještě dlouho, dlouho přetrvávat."

Hrdinu v pedagogovi ale nevidí pouze lidí. I řada školních organizací upozornila na jeho odvahu, mezi nimi například Slovenská komora učitelů (SKU) a Asociace pracovníků soukromých základních škol a školských zařízení Slovenska (ASŠŠZS).

"Klaníme se před odvahou učitele, který neváhal položit svůj život za své kolegy a žáky," uvedla SKU ve svém stanovisku. ASŠŠZS si váží odvahy zástupce ředitele, který se "neváhal postavit na ochranu dětí i za cenu vlastního života."

Témata: Slovensko Jaroslav Budz