Už rostou HOUBY! Spolehlivý návod, kde je hledat!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. června 2020 10:50

Chodíte během sezóny často a rádi houbařit? Pak se vám bezpochyby bude hodit pár spolehlivých rad, zvlášť pokud chcete narazit na opravdu zajímavý úlovek.

Jedna méně známá pranostika praví, že když na Medarda prší, nebudou toho roku houby růst. Jenže se má za to, že nynější počasí by mělo houbám spíše prospívat. Po vydatných srážkách totiž předpověď slibuje, že v následujících dnech bude teplo, počítá se s teplotami kolem 25 stupňů.

Odborníci sice říkají, že houby jsou hodně nevyzpytatelné, houbaři se přesto nenechali odradit a už berou přírodu útokem. Pokud o tom přemýšlíte také, bude se vám před blížícím se víkendem hodit pár cenných rad.

Kam na houby vyrazit? Jistotou jsou vyšší polohy, kde není takové vedro a především chladné noci houbám přejí. Pokud jste tedy v dojezdové vzdálenosti od Šumavy, Krkonoš nebo Beskyd, určitě se vyplatí tam zamířit s košíkem.

Houby však lze nalézt i v nižších polohách, každopádně je dobré vyslechnout doporučení mykologů a zkušených houbařů. Ti radí nechodit přímo do lesa, ale spíš podél lesních cest, kde se díky travnatým porostům drží voda. Všem lidem přejeme hodně štěstí!

Témata: Houby houbařstí