Kim Čong-un káže Korejcům o hudbě a filmech: Já to mám rád, ale vy nesmíte!

Severokorejský diktátor Kim Čong-un 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

30. května 2020 13:19

Kim Čong-un údajně poslouchá rockovou hudbu a dívá se na hollywoodské filmy. Mohou to samé dělat obyčejní občané jeho země? V KLDR se v těchto dnech stala jedna zajímavá věc.

KLDR podle britského deníku The Times varovala občany před „ideologickou a kulturní otravou“, kterou údajně způsobují hudba či filmy ze Západu. Přitom má být známo, že vůdec Kim Čong-un je ctitelem amerických seriálů či filmů o Jamesi Bondovi.

Kimovi bývalí spolužáci ze Švýcarska médiím řekli, že si vzpomínají na jeho posedlost značkovými teniskami, lásku k basketbalu a náklonnost k písním německé skupiny Modern Talking. Americký basketbalista Dennis Rodman, který se s Kimem několikrát osobně setkal, novinářům popsal, že spolu poslouchali hudbu kapel Pearl Jam, Van Halen a Rolling Stones.

„Imperialistické manévry, jejichž cílem je naše ideologická a kulturní otrava, jsou stále brutálnější a snaží se nás rozložit zevnitř tak, že ochromí naše revoluční uvědomění,“ napsal prý oficiální severokorejský deník.

Text namířený proti západní popkultuře je podle The Times vzácným jevem, protože režim tím v podstatě přiznává, že není vůči zahraničním vlivům imunní. Platí to i pro vůdce Kim Čong-una, který studoval na mezinárodní škole ve Švýcarsku či mluví několika jazyky.

Témata: Kim Čong-un Severní Korea (KLDR)