Koronavirus vzbudil v supermarketech solidaritu: Tuny jídla zdarma!

Obchody, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. dubna 2020 14:44

Solidarita tento týden zavládla v českých supermarketech. Tuzemské řetězce zareagovaly na zrušení tradiční potravinové sbírky a rozhodly se darovat desítky tun jídla potřebným.

Koronavirová epidemie dopadá i na obchod s potravinami. Supermarkety sice mohou mít otevřeno, musí ale dodržovat stanovené bezpečnostní postupy. Navíc se nemohou uskutečnit tradiční jarní akce, mezi které patřila třeba pravidelná Sbírka potravin.

Řetězec Lidl se proto rozhodl poslat potravinovým bankám 4,5 tuny trvanlivých potravin. „V současné situaci jsme se rozhodli pro mimořádný dar v podobě trvanlivých potravin, kterých se potravinovým bankám nyní zoufale nedostává,“ uvedla tisková mluvčí Zuzana Holá a připomněla, že v minulém roce společnost ze zákona darovala 107 tun jídla.

Potravinové bance tak chce mimo jiné kompenzovat výpadek způsobený zrušením sbírky. „V loňském roce naši zákazníci darovali 28 tun v jarní a 40 tun potravin a drogerie v podzimní Sbírce. Chceme tedy tímto mimořádným darem alespoň trochu napomoci vyrovnat výpadek, který zrušení jarní Sbírky způsobí,“ dodala Holá.

Připojit se rozhodl i Kaufland, který daruje dokonce více než 25 tun nejdůležitějších trvanlivých potravin, ať už jde o palety hladké mouky, rýže nebo těstovin. Také Albert učinil rozhodnutí pravidelně darovat tisíce kusů trvanlivého zboží. Tento řetězec uvádí, že rozdá 10 tisíc porcí jídla týdně.

Témata: Obchody potraviny mikrovlnka Jídlo