Vánoční pohádky ROZTŘÍŠTILY NÁROD! Česká televize pod palbou!

Eva Josefíková a Matouš Ruml v pohádce Princezna a půl království

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. prosince 2019 9:33

Jako každý rok, i letos naservírovala Česká televize svým divákům sérii vánočních pohádek, z nichž většina si opět u kritiků moc dobře nevedla. Některým milovníkům pohádek se sice snímky líbily, jiní je ale nemohou vystát.

Prakticky nejlépe si vedla štědrovečerní pohádka Princezna a půl království, která nevsadila na kouzla a speciální efekty, ani na uhrančivé lokace či na souboj dobra a zla. Souboje se sváděly většinou vnitřní, zatímco hlavní poselství se ukrývalo v rozdílech mezi ženami a muži. 

I přesto si ale od nás vysloužila 65 procent a u diváků si vedla velmi dobře. Alespoň u těch, kteří jsou aktivní na sociálních sítích. Právě tam ji totiž České televizi pochválili.

"Po dlouho době pěkná Štědrovečerní pohádka, moc se nám líbila. Krásné herecké představení Marka Ebena a Matouše," pochválila pohádku jedna z divaček.

"Herecké obsazení skvělé, pohádka patří dle mého názoru k těm lepším, oproti propadakum z loňských let. Já jsem spokojená," uvedla další.

"Příjemná změna. Napětí, žádné ukoktané peklo a inteligentní humor. Pan Eben byl skvělý! Podle ukázek mnohem lepší než následující dvě pohádky," napsal jiný divák. A měl naprostou pravdu.

Další dvě pohádky si totiž vedly o poznání hůře. Čertí brko odvysílané hned na druhý den dopadlo podstatně hůře. Pohádce uškodil nudný děj s nádechem politiky, který zachraňovaly jen lokace a herci. Od serveru stars24.cz si odnesla 50 procent, u některých diváků ale dopadla mnohdy hůře.

"Příšerná pohádka, nápad dobrý, ale zpracování šílený!!! Každý rok je to horší a horší. Naprosto trapné a být Vámi se stydím, protože něco takového uvést v televizi chce odvahu. Chápu že něco natočit není jednoduché, ale zajímavé je, že dřív to šlo a každá starší pohádka je překrásná," napsal například jedna z divaček.

"Opravdu jedna z nejhorších pohádek, které jsem za poslední roky viděla," uvedla další. "Nelíbilo, nebavilo, už po chvíli jsem nevěděla o čem to je. I děti po chvíli zívaly a mlely sebou," napsala další.

Našli se ale i tací, kterým se pohádka líbila. "Super pohádka mě se moc líbila .Včerejší pohádka Pricezna a Půl Království byla taky super a taky se mi moc líbila . Obě pohádky bych si klidně pustila znovu," napsala divačka.

"Fenomenální pohádka. Hodně jsem se nasmála. Super herecké obsazení," uvedla jiná divačka na sociální síti.

Prakticky nejrozporuplnější reakce ale vzbudila třetí a poslední novinka, pohádka Čarovný kamínek. Na ní bylo špatně téměř vše, od hereckého obsazení přes děj až po samotný dabing. Jediné, co stálo za pochvalu, byl výběr lokalit, a jen díky tomu si od serveru stars24.cz pohádka vysloužila hodnocení 30 procent.

Diváci to viděli podobně. "Krásná příroda, ale jinak nic moc. Dějově slátanina a dabing hrozný. To je měli radši nechat mluvit slovensky," napsala jedna z divaček.

"Nemohu si pomoci, ale takovou pitomost jsem dlohou neviděl. Námět dobrý, provedení otřesné. Děj otřesně bez spádu (příšerný střih, ani amatér by to tak nezpackal), občas děj žádný (dramaturgie zřejmě chybí), věcné nesmysly (jedinec co ohrožuje skupinu s jednorannou pistolkou) a nakonec nepochopitelné postavy (zcela zbytečné lesní obludy válející se po lese) nebo prkenný ušatý klouček jehož herecký projev byl na úrovni retardovaného školáka. Letos zaručeně nejhorší, co bylo možno v televizi vidět," napsal další divák.

"Naprosto příšerné. Krásný námět, a příběh, ale zpracování hrozné, nekvalitní výkony, nechápu, proč byli slovenští herci dabovaní a proč byl dabing tak špatný. Za mě obrovské zklamání z pohádky, na kterou jsem se těšila," přisadila si jiná divačka.

Opět se ale našli ti, kdo mají na pohádku úplně opačný názor. "Moc pěkná pohádka, a po těch všech uřvaných čertech navíc celkově působila jako pohlazení. Především měla duši, což dle těch žlučovitych výlevů ocenili bohužel jen vnímaví diváci..." napsal jeden z diváků.

"Mě se pohádka moc líbila! Hezká kamera, lokace, herci i humor. Jediné minus byl dabing malého skřítka," uvedl další. "Mně se pohádka náhodou moc líbila...." přidala se jiná divačka.

Témata: Česká televize film Princezna a půl království film Čarovný kamínek film Čertí brko