Seriál PŘÁTELÉ se vrací! Fanoušci ale budou zklamaní!

Přátelé 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. listopadu 2019 13:08

Kultovní seriál Přátelé se vrátí na televizní obrazovky. Nikoliv však jako donekonečna opakující se reprízy, ale jako zbrusu nové díly. Přesto existuje řada důvodů, proč by se fanoušci neměli příliš těšit.

Rebooty starých seriálů jsou dnes v módě. Většinou sice dopadají tragicky a nejsou nijak dlouhé, ale přesto se tvůrci donekonečna přiživit na dávno mrtvé slávě svých dítek.

Příkladem může být nedávná nová série populárního seriálu Gilmorova děvčata. Osmá řada vrátila drtivou většinu původních herců a podíleli se na ni i původní autoři seriálu, tentokrát ale pod taktovkou Netflixu, který s původními sériemi neměl nic společného.

Výsledek byl poněkud rozpačitý. Seriál sice stavěl na podobných principech jako předchozí řady, časová propast ale byla znatelná a zřetelná nejen v obličejích samotných herců, kteří zkrátka a dobře zestárli. Humor a komické situace, kterým byli vystaveni "za mlada", u nich v pozdějším věku působil spíše nuceně. A kritika přijala poslední sérii rozpačitě.

Jestli se poslední čtyři díly dočkají někdy pokračování je i přes otevřený konec seriálu nejasné. A podobně na tom je i reboot populárního seriálu Beverly Hills 90210. Ten po pár dílech také skončil, a dost možná navždy. Klesající sledovanost přičítají kritici na vrub hercům, kteří diváky nezajímají.

Může Přátele potkat podobný osud? Záleží na tom, co přesně nové díly přinesou. Zatím se totiž nezdá, že by se mělo jednat o restart či pokračování seriálu. A to z části i proto, že producenti Přátel si vše výše zmíněné moc dobře uvědomují.

Martha Kauffman, která seriál stvořila, v nedávném rozhovoru pro časopis Rolling Stone jasně uvedla, že Přátelé definitivně skončili. A ani herci nebyli ještě před pár měsíci nadšení, že se o návratu seriálu spekulovalo.

Lisa Kudrow pokračování odmítla. Dodala, že Přátelé byl seriál o mladých lidech, a nikoho by nezajímalo, jaké problémy mají padesátníci. I mužští hlavní protagonisté totiž návrat striktně odmítají. Chandler, Joey a Ross by do opětovného natáčení zkrátka nešli.

Matt LeBlanc se nechal slyšet, že nikdo nechce sledovat příběhy starých lidí. Matthew Perry má prý noční můry z toho, že by to nikoho nezajímalo. A myslí si, že by to neprospělo jehho mentálnímu zdraví. A David Schwimmer uvedl, že nikdo nechce sledovat partu starých lidí o berlích.

Jediný,kdo má kromě fanoušků reálný zájem na pokračování, je Jennifer Aniston. Ve skutečnosti se ale zdá, že pokračování jako takové se nikdy nenatočí. O nových dílech se sice zatí jen jedná, už nyní jsou ale označovány jako "speciály". A pod to se dá schovat cokoliv od série rozhovorů před dokument po tématicky laděný díl. Ne však plnohodnotné pokračování.

Témata: Přátelé Jennifer Aniston