Karel Gott plní světová média. O Česku píší všude!

S Karlem Gottem se přišli rozloučit politici, umělci, sportovci i veřejnost 12

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. října 2019 16:54

Světová média si stejně jako v uplynulých dnech podrobně všímají dění okolo úmrtí českého zpěváka Karla Gotta, za nějž se dnes ve svatovítské katedrále konala zádušní mše. Pozornosti se zesnulému umělci dostává zejména tam, kde si za svou pěveckou kariéru získal množství příznivců - tedy v Německu či Rusku.

Bulvární deník Bild má v Praze vlastního zpravodaje, který sleduje veškeré události spjaté s posledním rozloučením se zpěvákem, který se v Německu dodnes těší značné oblibě. "Celá země truchlí za Karla Gotta," zní titulek zprávy v online vydání deníku, která se dnes objevila na hlavní straně.

"Mnoho fanoušků je ze smrti Karla Gotta stále otřeseno. V Praze mu nyní mohou vzdát poslední poctu. Poté, co měli všichni fanoušci v pátek možnost rozloučit se se svým idolem, uctí Česko památku Karla Gotta jednodenním státním smutkem."

Bild si všímá, že zpěváka na jeho poslední cestu přijeli z Německa do české metropole vyprovodit jeho bývalý manažer Wolfgang "Max" Kaminski či zpěvák Patrick Linder.

"Také tobě, Bože, doporučuji jeho koncert," cituje agentura DPA českého duchovního Zbigniewa Czendlika, který na zádušní mši pronesl poslední slovo. Podle agentury se Gott v Německu v minulosti proslavil zejména německy zpívanými hity Babička či Biene Maja (Včelka Mája).

Mnichovský deník Süddeutsche Zeitung dnes píše, že již v pátek se se zpěvákem přišli rozloučit i někteří Němci. Viktoria a Lorena z Hesenska byly v Praze na dovolené a ráno se zašly podívat před Gottovu vilu na Smíchově. "Celé město je plné svíček a květin," uvedly. Jejich s odstupem nejoblíbenější zpěvákovou písní je Včelka Mája, na které podle svých slov vyrostly.

O zádušní mši za Karla Gotta informovala také agentura AFP, která citovala slova kardinála Dominika Duky o "daru krásného hlasu, umění interpretace a úsměvu spojeném s noblesou, kterými naplňoval radostí miliony posluchačů". Připomněla Gottovu hudební kariéru a také to, že zpěvák byl i "zručný malíř" a příležitostný herec.

Ruská agentura TASS, pro niž události kolem úmrtí Gotta z Prahy sledoval dopisovatel, dnes uvedla, že po zádušní mši bude tělo "mistra" zpopelněno v pražském Motole a urna by následně mohla být uložena na vyšehradském hřbitově Slavín, kde je pochována řada předních českých osobností.

Témata: Karel Gott Noviny / tisk