V Chorvatsku se objevil další žralok! Ohrozí dovolenou českým turistům?

Bílý žralok - ilustrační fotka

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. června 2019 9:08 | Aktualizováno: 12. června 2019 21:59

Jen pár dní poté, co byl u chorvatských břehů spatřen žralok mako, se podařilo turistům nafilmovat dalšího zástupce jednoho z největších predátorů na světě. Tentokrát ale není zcela jisté, o jaký druh žraloka jde, a jestli může být lidem a zejména turistům nebezpečný.

Prvního žraloka spatřili turisté o víkendu poblíž města Makarska. Žralok mako je člověku většinou neškodný, pokud jej nevyprovokují k útoku. Přesto bylo zaznamenáno několik případů, kdy žralok bez příčiny zaútočil na člověka. Jeden byl dokonce smrtelný.

Žralok mako se totiž vyznačuje nejen svými hrozivými zuby, ale i tím, že je ze všech známých žraloků nejrychlejší. Dokáže plout rychlostí až okolo 70 km/h. Naopak průměrná rychlost plavání člověka je kolem 0,72 km/h, v záběru dosáhne nejvyšší rychlosti kolem 7 km/h.

Jak se ale nyní ukázalo, při chorvatském pobřeží se žraloků nachází víc. Další byl spatřen v obci Grebaštica nedaleko Šibeniku. A tentokrát se odvážil připlout až přímo ke břehu. 

To se přitom běžně nestává. Žraloci se většinou drží v hlubších a vzdálenějších vodách. Navíc není přesně jasné, o který druh žraloka se jedná a jestli může být lidem nebezpečný.

Turisté by proto letos měli být opatrní a pokud na žraloka v moři náhodou narazí, neprovokovat ho. Odborníci radí si jich nevšímat, většina žraloků o lidi nemá zájem a obeplují je, pokud je neprovokují.

Témata: Chorvatsko žraloci