Čeští turisté v ohrožení? V moři u Chorvatska je žralok!

Žralok mako

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. června 2019 10:31

Turisté, kteří míří na dovolenou do Chorvatska, by měli být obezřetní. U tamních břehů byl totiž spatřen poměrně velký žralok!

Podle chorvatských médií jde o žraloka mako, který se pohybuje poblíž města Makarska. Na žraloka upozornil jeden z turistů o víkendu.

Žralok mako je člověku většinou neškodný, pokud jej nevyprovokují k útoku. Přesto bylo zaznamenáno několik případů, kdy žralok bez příčiny zaútočil na člověka. Jeden byl dokonce smrtelný.

Tento druh žraloka dorůstá délky zhruba tří až čtyř metrů a chorvatské úřady zatím neplánují vydávat žádné varování před ním. Předpokládá se, že v blízké době odpluje do hlubších vod.

Přesto by turisté měli být opatrní a pokud na žraloka v moři náhodou narazí, neprovokovat ho. Odborníci radí si jich nevšímat, většina žraloků o lidi nemá zájem a obeplují je, pokud je neprovokují.

Žralok mako se vyznačuje nejen svými hrozivými zuby, ale i tím, že je ze všech známých žraloků nejrychlejší. Dokáže plout rychlostí až okolo 70 km/h. Naopak průměrná rychlost plavání člověka je kolem 0,72 km/h, v záběru dosáhne nejvyšší rychlosti kolem 7 km/h.

Témata: Chorvatsko žraloci