Počasí a bouřky udeří vší silou, zavřete okna a raději nevycházejte!

Bouřky, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. června 2019 13:52 | Aktualizováno: 6. června 2019 17:24

Tropická vedra si vybrala svou daň! Na Česko se ženou mohutné bouřky, které udeří u dnes odpoledne na celém území! Meteorologové doporučují zabezpečit okna a dveře a při pohybu venku být nadmíru opatrní!

Silné bouřky provázené přívalovými dešti, které budou dnes odpoledne a večer přecházet přes Česko, se zejména na Moravě mohou vyskytovat ještě v noci na pátek.

Bouřky přinese do Česka zvlněná studená fronta, která bude postupovat k severovýchodu. Kromě silného deště, kdy může napršet až 40 litrů vody na metr čtvereční, hrozí ojediněle i krupobití. Pozor je podle meteorologů třeba dávat také na silný vítr, který bude bouřky provázet.

Výstraha meteorologů před silnými bouřkami platí pro celé území od dnešních 11:00 hodin do zítřejších 3:00 hodin v noci. Nejpozději dorazí bouřky na Moravu. Pro Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj proto bude platit varování meteorologů od dnešního večera až do pátečních 4:00.

"Ve čtvrtek během dne se při postupu zvlněné studené fronty k severovýchodu místy vyskytnou silné bouřky, doprovázené zejména přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm, ojediněle i kroupami. Večer budou bouřky místy přecházet do deště," uvedli meteorologové.

Podle nich hrozí přívalový déšť s možností zatopení níže položených míst, sklepů apod. Rovněž i nárazy větru způsobující lámání větví stromů, možné škody na majetku a elektrickém vedení. Budou platit nebezpečné podmínky pro chodce a pro řidiče a meteorologové doporučují zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty a zabezpečit skleníky.

Témata: Počasí Bouřky