Valorizace důchodů 2025: První odhady jsou na světě! O kolik procent porostou penze?

Peníze na důchody, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

24. dubna 2024 15:05

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Ministerstvo ovšem zdůraznilo, že zatím jde jen o prozatímní odhady. "2,1 % aktuálně odhadujeme jako minimální a ze zákona vyplývající zvýšení důchodu, a to na základě růstu cen měřeného změnou indexu životních nákladů domácností důchodů mezi červencem 2023 a červnem 2024. Ten vzrostl právě na hodnotu 2,1 %," řekl mluvčí úřadu Jakub Augusta serveru TN.cz. 

Augusta dodal, že na odhad přesné struktury zvýšení důchodů, tedy rozdělení mezi základní výměru a procentní výměru důchodu, je zatím brzy. 

Penze se naposledy zvyšovaly k 1. lednu 2024. Základní výměra starobního, invalidního, vdovského, vdoveckého a sirotčího důchodu se pro letošní rok zvýšila o 360 korun na 4400 korun měsíčně. Valorizace proběhla podle nových pravidel, kdy je výpočet růstu cen odvozen pouze z indexu spotřebitelských cen za domácnosti důchodců.

V Česku se důchody vyplácejí v pravidelných měsíčních lhůtách, přičemž výplatními termíny jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. Klienti zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem dostávají peníze 15. den v měsíci. 

Témata: důchody Ministerstvo práce a soc. věcí důchodci