FOTO: Požár ve Frýdku-Místku zaměstnal hasiče. Z plamenů zachraňovali obyvatele

Hasiči zasahovali u požáru ve Frýdku-Místku. (5.5.2024) 3

Autor: Jan Hrabě

5. května 2024 13:11

V noci ze soboty na neděli zaměstnal hasiče požár bytu ve Frýdku-Místku. Na místě zasahovalo celkem šest hasičských jednotek. Dům se podařilo evakuovat, škoda jde do jednotek milionů korun. Příčinu požáru má stanovit probíhající vyšetřování. 

Událost ohlásil volající na tísňovou linku krátce před jednou hodinou v noci. Před příjezdem hasičů opustilo zasažený dům za pomoci policistů téměř deset osob. Hasiči poté zahájili záchranu z bytů nad požárem, některé z nich museli otevřít násilně páčidly či hydraulickými nástroji.

"Ve vyváděcích maskách s filtrem a také s pomocí automobilového žebříku postupně zachránili 17 osob včetně dětí, všechny předali do péče zdravotníků. Zachránit se podařilo rovněž kočku, kterou hasiči našli ležet na chodbě před jedním z bytů. Zvíře vynesli ven a poskytli mu základní první pomoc podáním kyslíku," uvedl HZS Moravskoslezského kraje na webu.

Hasiči zasahovali v dýchací technice, plameny se podařilo dostat pod kontrolu krátce po půl druhé. Celková likvidace zabrala ještě další dvě a půl hodiny, přičemž došlo i k přetlakovému odvětrání domu pomocí ventilátorů. Někteří obyvatelé domu se tak již mohli vrátit do svých bytů.

Škoda byla vyšetřovatelem předběžně vyčíslena na dva miliony korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování. 

Témata: Požáry Hasiči Moravskoslezský kraj