Počasí o Velikonocích ovlivní i saharský prach, upozornili meteorologové

Saharský prach, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

28. března 2024 21:50

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Ústav na sociální síti X uvedl, že sobotní den sice bude nadprůměrně teplý, ale odpolední maxima může ovlivnit saharský prach, jehož bude nad českým územím během víkendu opravdu hodně.

"Pokud budete mít během sobotního dne pocit, že je Slunce zvláštním způsobem 'zamlžené', nebude se vám to zdát. Nad střední Evropou se bude nacházet velké množství saharského prachu, který bude sluneční paprsky tlumit a to i přes to, že sobotní den může být přechodně i zcela jasno," napsali meteorologové.

Přítomnost prachu v atmosféře podle nich může ovlivnit teploty. Se saharským prachem totiž nepočítají numerické modely, proto i předpověď maximální teploty může být nadhodnocená. 

"Tak jako tak, nadcházející víkend bude nadprůměrně teplý a s ohledem na saharský prach se můžeme patrně těšit i na nezvykle barevné východy a západy Slunce," dodali meteorologové. 

Témata: Počasí saharský písek ČHMÚ