Jste v důchodu a plánujete letos dovolenou? Na toto si dejte pozor

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. června 2023 17:32

Letní dovolená je časem, na který se mnoho důchodců těší. Je to příležitost strávit čas s rodinou, navštívit nová místa a odpočinout si. Před odjezdem je však důležité, abyste jako důchodce měli na paměti některé záležitosti.

Zdravotní péče

Před odjezdem na dovolenou je vždy důležité provést zdravotní kontrolu. Navštivte svého lékaře a zkontrolujte, zda jste ve fyzické kondici a zda máte všechny potřebné léky na cestu. Mějte také u sebe informace o svém zdravotním pojištění a kontakt na svého lékaře, abyste v případě potřeby mohli získat nezbytnou lékařskou pomoc.

Cestovní pojištění

Před odjezdem si zjistěte, zda máte platné cestovní pojištění. Cestovní pojištění je důležité pro případ nečekaných situací, jako jsou zdravotní problémy nebo ztráta zavazadel. Ujistěte se, že vaše pojištění pokrývá veškeré potřeby a že máte s sebou všechny důležité informace, jako jsou čísla smluv a kontakty na pojišťovnu.

Finanční zabezpečení

Nezapomeňte na finanční plánování. Zkontrolujte stav svého bankovního konta, abyste se ujistili, že máte dostatek finančních prostředků pro dovolenou. Mějte také dostatečné hotovostní rezervy, abyste se vyhnuli nepříjemnostem v případě problémů s bankomaty nebo platebními kartami.

Zabezpečení domova

Před odjezdem na dovolenou se ujistěte, že váš domov je zabezpečen. Požádejte sousedy nebo příbuzné, aby pravidelně kontrolovali váš dům, vyprázdnili schránku a zabezpečili okna a dveře. Můžete také zvážit instalaci bezpečnostního systému, který vás ochrání před neoprávněným vstupem.

Komunikace s rodinou a přáteli

Informujte svou rodinu a přátele o svém plánu odjezdu a poskytněte jim kontaktní údaje, jako je adresa ubytování, telefonní číslo a plánovaná trasa. Tak umožníte vašim blízkým, aby věděli, kde jste, a usnadňujete jim kontakt v případě nouze.

Témata: důchodci cestování