Válka s KLDR už brzy, tvrdí senátor. A chce evakuovat rodiny

Fotografie dokazující přípravu KLDR na válku

Autor: stars24.cz

3. prosince 2017 22:39

Člen branného výboru amerického Senátu Lindsey Graham dnes vyzval Pentagon, aby zahájil evakuaci rodin amerických vojáků umístěných v Jižní Koreji, protože konflikt s KLDR se blíží. Graham to řekl v pořadu televize CBS.

"Vzhledem k provokacím Severní Koreje je šílenství posílat manželky a děti na jih. Chci, aby s tím Pentagon přestal, je čas je z Jižní Koreje vyvézt," řekl Graham. Spojené státy mají nyní na Korejském poloostrově 28.500 vojáků, kontingent tam udržují od korejské války z let 1950-53.

Severní Korea ve středu vyzkoušela novou mezikontinentální balistickou raketu, která by mohla zasáhnout kteroukoli část území USA. To podle Grahama ukazuje, že konflikt se blíží. "Blížíme se vojenskému konfliktu, protože Severní Korea si osvojuje technologii ICBM (mezikontinentálních balistických raket) s jadernou zbraní na špici, která se nejen dostane do Ameriky, ale dopraví tam i nálož. Ztrácíme čas," řekl Graham.

Bezpečnostní poradce Bílého domu Herbert McMaster dnes televizi Fox News řekl, že prezident Donald Trump je připraven k vojenské akci proti KLDR, ale snaží se přesvědčit Čínu, Rusko a další země, aby jaderné ambice Pchjongjangu potlačily hospodářskými sankcemi.

Témata: USA Severní Korea (KLDR) Jižní Korea Lindsey Graham (senátor USA)