Nové referendum? Polovina Britů je pro další referendum o brexitu

Brexit, ilustrační foto

Autor: stars24.cz

3. prosince 2017 22:30

Polovina Britů je pro uskutečnění dalšího referenda o tom, zda má jejich země opustit Evropskou unii. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky zveřejnil list Mail on Sunday.

Třetina respondentů předpokládá, že jejich finanční situace se po odchodu z EU zhorší.

Průzkum ukázal, že podle 50 procent Britů by se po loňském referendu o ochodu z EU mělo hlasovat také o konečné podobě dohody o brexitu. Proti dalšímu referendu se naopak vyslovilo 34 procent respondentů a zbývajících 16 procent se nedokázalo přiklonit ani na jednu stranu.

Zhoršení své finanční situace po brexitu podle průzkumu předpokládá 35 procent respondentů, zatímco se zlepšením počítá pouze 14 procent. Průzkum provedla agentura Survation, která na přelomu listopadu a prosince oslovila přes tisícovku dospělých Britů.

Bývalý premiér Tony Blair dnes řekl BBC, že Británie by si mohla svůj odchod z EU rozmyslet. "Lze to zvrátit," prohlásil. Upozornil rovněž, že britská vláda se při jednáních s EU o podobě brexitu snaží dosáhnout nemožného. "Snaží se sjednat opuštění jednotného trhu při zachování všech jeho výhod," řekl Blair. "To se nestane," dodal.

Témata: Brexit Velká Británie EU