Izrael vypálil rakety na Sýrii! Hrozí válka?

Izraelská armáda se připravuje k útoku

Autor: ČTK, stars24.cz

2. prosince 2017 13:29

Izrael zaútočil raketami na pozice syrské armády u Damašku. Syřané dvě z nich zneškodnili, další pravděpodobně zasáhly cíl, informovala dnes agentura Reuters. Podle ní způsobil útok jen materiální škody.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že cílem raket byly pozice syrské armády a jejích spojenců jihozápadně od Damašku. Mohutné exploze byly slyšet až v hlavním městě.

Podle zpravodajského serveru Al-Masdar, který se odvolává na armádní zdroje, byl cílem útoku sklad munice syrské armády. Mluvčí izraelské armády odmítla zprávy o útoku komentovat.

Izrael se do bojů v Sýrii výrazně nezapojil. Podnikl však několik náletů na libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které bojuje na straně syrské vlády a které považuje Izrael za nepřítele.

Jejich akce však vyvolává otázky – proč teď, proč tam, jaký byl cíl? Někteří odborníci se obávají, že je to počátek další války v regionu.

Izrael se nepovažuje za nepřítele Sýrie. Jejich hlavním problémem je Írán, o kterém se nedávno spekulovalo, že by si chtěl poblíž Damašku zřídit stálou vojenskou základnu. Izraelský raketový útok tak mohl být pouze varováním, aby se Írán do podobné akce nepouštěl. Je to tedy další fázi v eskalujícím konfliktu s Izraelem a Saúdskou Arábií na straně jedné a Íránem na straně druhé.

Izrael se do bojů v Sýrií a Iráku nijak nezapojil, ale už léta má problémy s ozbrojenou skupinou Hizballáh, která operuje v sousedním Libanonu. Pro Izraelce je Hizballáh nejen teroristickou organizací, ale i traumatem z minulosti, že nedokázali skupině plně porazit, i přestože měli početnou a technickou představu. Hizballáh patří k milicím, které nejenže byly vytrénované Íránci, údajně by měly být přímo napojené na vládu.

Írán se vojensky účastnil bojů v Sýrii, ačkoliv oficiálně byla přiznaná jen malá jednotka, která měla podporovat oficiálním režim prezidenta Bašára al-Asada.  Podle zpráv Izrael chtěl ujištění, že íránské síly budou drženy 60 km od Golanu, což jim bylo přislíbeno během jednání s americkým protějškem. O několik dní později však ruský ministr Lavrov tvrdil, že úmluva ohledně stažení vojsk se netýká Íránců.

"Pokud jde o Írán, jednoduše neumožníme šíitskou konsolidaci a íránské zakotvení v Sýrii, a nedovolíme, aby se ze Sýrie stala základna, odkud poputují vojáci proti našemu státu,“ prohlásil izraelský ministr obrany Avigdor Liberman. Premiér Benjamin Netanjahu dokonce jednal osobně s Asadem, který však popřel přítomnost íránských sil v Sýrii a tvrdil, že Írán rozhodně není na hranicích Izraele.

Témata: Izrael Sýrie Izraelská armáda