Sirény na Havaji varovaly poprvé před jaderným útokem!

Fotografie dokazující přípravu KLDR na válku

Autor: stars24.cz

2. prosince 2017 3:45

Americký stát Havaj v pátek poprvé od konce studené války otestoval systém varování před jaderným útokem. Havajské úřady se rozhodly obnovit pravidelné měsíční testy systému v souvislosti s rostoucí severokorejskou jadernou a raketovou hrozbou, napsal dnes zpravodajský server BBC News. Podle agentury AP ale byly sirény na některých místech špatně slyšitelné, jinde nefungovaly vůbec.

Pchjongjang provedl v září svou šestou a zatím nejsilnější jadernou zkoušku. V poslední době uskutečnil také sérii raketových testů. Ve středu brzy ráno místního času (v úterý večer SEČ) Severní Korea otestovala raketu, o které tvrdí, že je schopna zasáhnout celé Spojené státy.

Sirény upozorňující obyvatelstvo i početné turisty na možný jaderný úder nepřítele byly naposledy na Havaji vyzkoušeny v 80. letech. Teď ale budou znít znovu vždy první pracovní den v měsíci, napsal server BBC News.

Americký stát Havaj je severokorejskému území nejblíže, atraktivním terčem by se pro Pchjongjang mohl stát i kvůli silné přítomnosti americké armády. Na Havajské ostrovy by severokorejská raketa dopadla 20 minut po startu.

Agentura AP uvedla, že například na známé pláži Waikiki sirénu v pátek téměř přehlušily nárazy vln a větru. Představitel úřadu pro zvládání mimořádných situací Vern Miyagi sdělil, že na ostrovech je 385 varovných sirén a jejich slyšitelnost pochopitelně závisí na tom, jak daleko je od nich člověk vzdálen.

Místní úřady občany o testu informovaly během posledního měsíce prostřednictvím televize, rozhlasu i dalších médií. Přesto někteří lidé v pátek netušili, proč siréna houká, jiní zase nevěděli, jak by se v případě skutečné hrozby měli zachovat.

Podle místních úředníků mají obyvatelé v případě reálného poplachu zůstat uvnitř budov a čekat na pokyny. Havaj podle agentury AP již nemá žádné jaderné kryty; když studená válka skončila, přestala se jim věnovat péče.

Havajské úřady běžně testují sirény varující před možnými živelnými pohromami, například přívalovými vlnami cunami. Zvuk jaderného alarmu má ale jiný zvuk.

Témata: Hawai Severní Korea (KLDR) USA