Tereza H. má plán, jak se dostat na svobodu!

Tereza H. zadržená v Pákistánu 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. května 2019 12:01 | Aktualizováno: 9. května 2019 18:01

Češka Tereza H., která byla letos v Pákistánu odsouzena k téměř 9 letům vězení, touží po svobodě, i kdyby mělo jít jen o dočasný pobyt. Požádala proto o propuštění na kauci do té doby, než proběhne odvolací řízení. V cestě však stojí řada překážek.

Loni v lednu ji chytili na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, od té chvíle je třiadvacetiletá Češka Tereza Hlůšková za mřížemi. Nejprve měsíce čekala na rozsudek, který zněl koncem letošního března jasně: 8 let a 8 měsíců natvrdo. Teď ji děsí, že její odvolání proti trestu se má řešit až za dlouhé měsíce.

Konkrétně 4. září, kdy jej má začít řešit soud vedený soudkyní Aliou Neelum, která pro mladou Češku představuje jistou naději, jelikož nedávno osvobodila místního politika a obchodníka Hanifu Abbasiho, který byl odsouzen na doživotí kvůli podobným deliktům. Čekání na další soudní jednání ovšem Tereze přijde být nekonečné.

I proto se poradila s právníky a rozhodla se jednat. „Tereza podala žádost o propuštění na kauci k láhaurskému vrchnímu soudu prostřednictvím svého právníka Asghara Dogera,“ prozradil Blesku pákistánský zpravodaj Ali Aršád. Tereza si podle jeho slov přeje být na svobodě do té doby, než se uskuteční odvolací řízení.

To by samozřejmě bylo možné pouze za určitých jasně daných podmínek. Pokud by soud žádosti vyhověl, musela by složit stanovenou kauci a dát příslib, že se dostaví k dalšímu řízení, zároveň by nesměla opustit Pákistán. V cestě tedy případně stojí také řada dalších překážek.

Tereza si nadále stojí za svou verzí celého příběhu, podle svých slov je nevinná a o drogách v zavazadle neměla ponětí. Policie i justice v Pákistánu měly doposud jiný názor, a tak musí třiadvacetiletá Češka doufat, že přesvědčí odvolací soud.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu soudy Pákistán