Novozélandská premiérka Ardernová se zasnoubila. Chce si vzít známého moderátora

Jacinda Ardernová, autor: Ulysse Bellier

Autor: stars24.cz, ČTK

4. května 2019 5:54

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová se zasnoubila. Clarke Gayford, její dlouholetý partner a zároveň otec ani ne roční dcery, ji požádal o ruku o Velikonocích. S odvoláním na prohlášení premiérčina mluvčího o tom dnes informovaly tiskové agentury.

Zásnuby během výkonu funkce jsou mezi světovými lídry poměrně neobvyklé. Navíc v případě Ardernové následují poté, co se před rokem stala teprve druhou zvolenou předsedkyní vlády, která v době svého úřadování porodila dítě. První rodičkou ve funkci byla svého času pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová.

Jednačtyřicetiletý Clarke Gayford je moderátorem úspěšného televizního pořadu o rybaření. Doma se momentálně stará o jejich desetiměsíční dceru Neve Te Aroha, zatímco Ardernová se věnuje řízení státu.

Zprávy o zasnoubení se rychle vyrojily poté, co si pozorní novináři na fotografiích z dnešní veřejné akce povšimli prstenu na premiérčině prostředníčku. Mluvčí Andrew Campbell potvrdil, že ho nosí již od Velikonoc. Bližší detaily nesdělil.

Když byla v lednu dotázána novináři stanice BBC, zda si Gayforda hodlá vzít, Ardernová odpověděla, že čeká, až ji sám požádá. "Jsem feministka, ale chci, aby si prošel tou bolestí a mučením a protrápil až k tomu, aby mě sám požádal," prohlásila v žertu.

Pár se seznámil asi před šesti lety, když si Gayford přišel stěžovat k jednomu poslanci na tehdejší legislativní návrh v oblasti bezpečnosti. Narazil přitom na Ardernovou, tehdejší stoupající hvězdu novozélandské labouristické strany. Brzy poté spolu začali žít.

Klidná a soucitná reakce na březnovou vraždu 51 muslimů ve dvou mešitách ve městě Christchurch vylepšila renomé Ardernové, která bývala často kritizována za přešlapy v řízení ekonomiky a časté změny ve vládní politice.

Témata: Jacinda Ardernová Nový Zéland