Prezident ZMIZEL! Vietnam má strach

Nguyen Phu Trong

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. května 2019 22:07 | Aktualizováno: 3. května 2019 22:34

Vietnamský prezident Nguyen Phu Trong se už tři týdny neobjevil na veřejnosti, v zemi se tak začíná spekulovat o jeho smrti. Dnes o tom informoval zpravodajský server BBC, podle nějž nejistota ještě zesílila po dnešní neúčasti pětasedmdesátiletého prezidenta na pohřbu bývalé hlavy státu.

Nejvyšší představitel Vietnamu zmizel z očí veřejnosti po 14. dubnu. Spekulace o jeho úmrtí, ventilované zejména na sociálních sítích, umocnila jeho nepřítomnost na státním pohřbu bývalého prezidenta z 90. let Le Duc Anha.

Státní média důvod neúčasti současné hlavy státu na smutečním obřadu nevysvětlila. Ještě před ním však mluvčí vlády sdělil, že prezidentovo zdraví ovlivnila "vysoká pracovní zátěž a počasí". Podle něj se prezident brzy vrátí do práce. To však vyvrátila neúčast na dnešním pohřbu.

"Loni v listopadu schválil Vietnam zákon, který označil informace o zdravotním stavu čelných stranických funkcionářů a vládních představitelů za 'státní tajemství' s cílem uchránit je od zhoubných spekulací a údajných 'protivládních útoků' nepřátelskými silami," řekl editor vietnamského vysílání BBC Giang Nguyen.

"Tento zákon, byť ještě nevstoupil v platnost, přinutil místní novináře, aby byli ohledně informování o údajné nemoci prezidenta Nguyena Phu Tronga velice ostražití. Prostor vyplnily sociální sítě a zahraniční média, která spekulují o jeho stavu," dodal.

Navzdory vyššímu věku a pověsti konzervativního ideologa se prezident ve Vietnamu těší značné oblibě díky protikorupční kampani, která vedla k zatčení bývalých ministrů a policejních důstojníků.

Prezident se v únoru setkal se severokorejským lídrem Kim Čong-unem a s americkým prezidentem Donaldem Trumpem při summitu těchto dvou státníků ve vietnamské metropoli Hanoji.

Témata: vietnam Nguyen Phu Trong