Veřejnost je v šoku. Lékaři zmrzačili pacienta, spletli se!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. května 2019 13:37

Slovenskem opět otřásá kauza, která vyvolává pochybnosti o tamní úrovni zdravotnictví. Tentokrát se ale nejedná o případ z porodnice, nýbrž o zmrzačení seniora, k němuž došlo v nemocnici v Nitre.

Při operaci v nemocnici v Nitře si zdravotníci spletli levé koleno s pravým a 75letému pacientovi operovali nesprávnou nohu. Informovala o tom TV Markíza s tím, že důchodce nyní bolí obě nohy a nemůže skoro chodit.

Podle televize si muž omylu lékařů všiml po probuzení z narkózy. V nemocnici se omluvili a nyní čeká na druhý zákrok, při němž by lékaři měli operovat to správné koleno.

Pacientovi ale omluva nestačí a celou věc chce vyhnat dál. Podal podnět na Úřad pro dohled nad zdravotní péčí i žalobu na lékaře k soudu. Zarážející je, že se za poslední dobu nejedná o jediný šokující případ.

Nedávno média zveřejnila případ, kdy manželé z Popradu přivedli na svět dítě, které se narodilo přiškrcené. Prakticky ihned po narození začal novorozenec umírat a lékaři ho nezachránili. Děťátko se dožilo jednoho roku a poté zemřelo.

Svézkušenosti má maminka Jana ze Serede. Lékaři v Galante její rok a půl staré holčičce neposkytli dostatečnou péči a děťátko zemřelo na rotavirus a salmonelózu.  Lékaři přitom tvrdili, že holčička je jen unavená a spí. Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí následně potvrdil, že lékaři v tomto případě pochybili.

Veřejností otřásl i nedávný případ Jakuba (†2). Naprosto zdravý a hravý chlapeček se nemohl několik dní vyprázdnit a matka s ním proto navštívila lékařku. 

"Bylo to to nejhorší, co jsem v životě zažila. Jakub se nemohl vykakat a zdravotní personál namísto toho, aby se o něj staral, tak mi nadával, že jsem nezodpovědná. Dali do něj šest klystýrů a Jakuba mi otrávili," řekla serveru Čas.sk pětadvacetiletá matka Dagmar.

Šest klystýrů je dávka, kterou by těžko snášel i dospělý člověk, natožpak dvouleté dítě. Jakubovi ale nepomohlo ani to, a matce zemřel pod rukama. 

Šokující je i případ z loňského srpna. Matka dvou dětí Majka šla do porodnice s očekáváním třetího potomka, na porodním sále ale začaly problémy. Porod trval velmi dlouho a žena si stěžovala, že nemůže dýchat.

Během porodu Majka trpěla a plakala, že ho nepřežije. Nakonec upadla do kómatu a lékaři se rozhodli pro císařský řez. Pro matku ale bylo příliš pozdě. Majka zemřela po dvou týdnech, které strávila v bezvědomí.

Pitva následně prokázala, že došlo k úmrtí následkem multiorgánového selhání. Orgány a tkáně nebyly dostatečně zásobené krví a ženě postupně selhaly funkce jednotlivých orgánů a orgánových systémů. 

Stále živý je rovněž případ z nemocnice v Levicích, kde nechali onkologickou pacientku po operaci žaludku ležet dva dny na chodbě. Ta následně zemřela. 

Podle serveru Pravda.sk podstoupila žena operační zákrok. Poté lékaři nechali ženu s rakovinou ležet na chodbě, protože údajně nebyla volná lůžka na pokojích. Stav pacientky byl přitom velmi vážný. Trpěla rakovinou lymfatických uzlin v pokročilém stádiu a měla i další zdravotní komplikace.

I tento případ má zarážející vyústění. Lékař, který měl zdraví pacientky na starosti, byl propuštěn. To ale pozůstalým nestačí a přijde jim to jako nedostatečný trest za pochybení, které pacientku stálo život.

Témata: Slovensko lékaři