ODHALENO: Proč útočník střílel v synagoze? Šokující důvod!

Střelba v synagoze u San Diega

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. dubna 2019 20:22

Při sobotním útoku v synagoze v kalifornském městě Poway poblíž San Diega zabil střelec ženu a další tři lidi včetně rabína zranil. Americký prezident Donald Trump a další politici čin označili za antisemitský a odsoudili jej. Policie jako pachatele zadržela devatenáctiletého Johna Earnesta. Šéf sandiegské policie David Nisleit uvedl, že Earnest sám záhy po činu zavolal tísňovou linku a po příjezdu hlídky vystoupil ze svého auta s rukama nad hlavou.

"Stál jsem tváří v tvář tomu vrahovi, teroristovi, který držel pušku a díval se přímo na mne," popsal rabín Yisroel Goldstein útok v televizi NBC. "Hned jak mě uviděl, začal na mě střílet," řekl židovský duchovní, který na obranu proti střelci vztyčil ruce. V nemocnici byl operován a přišel o jeden z prstů.

Podle místního šerifa Williama Gorea střelce již policie vyšetřuje kvůli březnovému požáru v mešitě vzdálené necelých 30 kilometrů od Poway. Není však zatím jasné, zda je Earnest skutečně strůjcem tohoto požáru, při němž nebyl nikdo zraněn.

Osoba stejného jména krátce před útokem umístila na internetu protižidovský vzkaz. Podle agentury AP v něm mimo jiné tvrdí, že útok pomohl naplánovat a financovat známý youtuber. Podle Gorea nyní úřady zkoumají zprávy na sociálních sítích a zločin vyšetřují jako možný útok z nenávisti.

Ve vzkazu autor píše, že se inspiroval teroristickým útokem na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch, kde australský pravicový extrémista zabil 50 lidí. Napsal rovněž, že inspirací byl i loňský útok v synagoze v Pittsburghu.

Sobotní útok se stal v poslední den pesachu, židovských Velikonoc. Přišel přesně půl roku poté, co střelec křičící "Všichni židé musí zemřít" vtrhl do synagogy v Pittsburghu, zabil 11 věřících a dalších šest včetně čtyř policistů zranil. Po činu, který média hodnotí jako nejkrvavější protižidovský útok v dějinách USA, byl zadržen.

Gore uvedl, že útočník střílel puškou AR-15, která je civilní verzí armádních útočných pušek M16 a M4. Pušku AR-15, jak média připomínají, pachatelé masových útoků často používají.

Čtyři lidé včetně osmileté dívky byli po střelbě převezeni do nemocnice. Šedesátiletá Lori Kayeová, která patřila před třemi desetiletími k zakladatelům místní židovské náboženské obce, zraněním podlehla. Dva zranění již byli z nemocnice propuštěni.

Na střelce, který se poté snažil z místa ujet, vypálil člen pohraniční stráže, který byl v tu dobu mimo službu, ale nezasáhl ho. Zadržel ho pak jiný policista, kterému se vzdal. Policie dnes v rámci pátrání po důkazech a motivu prohledala jeho dům.

Na místě útoku dnes vyrostl květinový památník a účast obětem a příbuzným přišly vyjádřit desítky lidí včetně starosty Steva Vause.

Prezident Trump po útoku vyjádřil dotčeným upřímnou účast a slíbil, že věc bude objasněna. Uvedl, že střelba vypadá na nenávistný útok a řekl, že je sotva k uvěření. Později na twitteru vyjádřil soustrast rodinám obětí a poděkoval zasahujícím bezpečnostním jednotkám. Viceprezident Mike Pence střelbu označil za odporný a zbabělý čin.

"Nikdo by se ve svatostánku neměl bát. Antisemitismus není jen špatný, je odporný," dodal na twitteru Pence.

Témata: střelba v synagoze u San Diega (27. 4. 2019) USA