Děti budou mít přístup na sociální sítě až od 16 let!

Sociální síť Facebook a Twitter

Autor: Jan Novák, stars24.cz

29. listopadu 2017 22:58

Na sociální sítě a podobné služby se na Slovensku budou moci bez souhlasu rodičů přihlásit jen osoby starší 16 let. Vyplývá to ze zákona, který dnes schválil slovenský parlament. Slovensko tak využije horní věkovou hranici, kterou předpokládá příslušné nařízení Evropské unie.

Zmiňované opatření schválila sněmovna v zákoně o ochraně osobních údajů, podle něhož souhlas se zpracováním osobních dat může dát provozovateli informačních služeb osoba starší 16 let. V opačném případě bude provozovatel povinen vynaložit přiměřené úsilí, aby si ověřil, zda takový souhlas dal zájemci jeho zákonný zástupce, což je hlavně rodič. Tato povinnost se nebude vztahovat například na služby poskytované týraným dětem.

"Zvláštní ochranu osobních údajů si zasluhují děti, protože jsou si v menší míře vědomy rizik a důsledků v souvislosti se zpracováním jejich osobních údajů, a to zejména v případě, pokud je zájem získávat jejich osobní údaje prostřednictvím internetu," uvedlo slovenské ministerstvo spravedlnosti. Dodalo ale, že ověření věku uživatele může být pouze formou odpovědi na položenou otázku.

Slovensko nevyužilo možnost snížit zmíněnou věkovou hranici až na 13 let, jak to předpokládá unijní nařízení k ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů. Po podpisu zákona prezidentem vstoupí nová pravidla v platnost 25. května 2018.

Například sociální síť Facebook podle dřívějšího průzkumu na Slovensku používá většina starších dětí. Kromě sociálních sítí se nová pravidla ohledně zpracování osobních údajů dětí dotknou také například škol.

V souladu s nařízením EU o ochraně osobních údajů, které začne platit na konci května příštího roku, musejí firmy či instituce žádat své zákazníky o udělení souhlasu se zpracováním osobních údajů podle nových pravidel. Pokud si udělení souhlasu v termínu nezajistí, musejí osobní údaje klientů ze svých databází pod hrozbou vysokých pokut vymazat.

Témata: sociální sítě Facebook Twitter Slovensko