Krvavé Velikonoce: Dánský miliardář na Srí Lance přišel o tři děti!

Anders Holch Povlsen (miliardář)

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

22. dubna 2019 16:42

Mezi 290 oběťmi útoků, které byly v neděli spáchány v kostelích a hotelech na Srí Lance, je 39 cizinců. Oznámil to dnes srílanský ministr cestovního ruchu John Amaratunga. Při útocích bylo zraněno na 500 lidí a ministr řekl, že 28 z nich byli cizinci. Mezi oběťmi není podle dosavadních informací žádný Čech.

Ministrův úřad spolupracuje s ministerstvem zahraničí a se zastupitelskými úřady cizích zemí, aby "zajistil formality a případy zahraničních obětí mohly být co nejrychleji vyřešeny".

Zahraniční oběti jsou identifikovány postupně. Británie přišla o osm svých občanů, mezi mrtvými cizinci jsou také Turci (2), Číňané (2), Australané (2), Indové (6) a po jedné oběti hlásí Nizozemsko, Japonsko a Portugalsko. Útoky nepřežily tři děti dánského miliardáře Anderse Holche Povlsena.

Anders and Anne Holch #Povlsen, Scotland's biggest private landowners, lose three children in Sri Lanka attacks https://t.co/C5QsXpm5ZN

— Guardian Scotland (@GdnScotland) 22. dubna 2019

"Vláda už nabídla pomoc všem obětem i kostelům a hotelům, které byly při nedělních útocích poškozeny," řekl Amaratunga. Dodal, že Srí Lanka dělá vše pro zajištění bezpečnosti návštěvníků.

1/2 Another bomb went off in #Colombo, Sri Lanka just a few minutes ago.#SriLankaTerrorAttack #SriLanka #SriLankablasts pic.twitter.com/Map3xsC6da

— Deys Eez (@0l0l0i0) 22. dubna 2019

Vláda chce poskytnout rodinám mrtvých 100.000 rupií (13.000 Kč) na uhrazení pohřebních výdajů a 100.000 až 300.000 rupií mají dostat zranění na úhradu léčebných nákladů.

České ministerstvo zahraničí nemá informace o obětech z České republiky. Desítka lidí zrušila kvůli útokům odjezd z Česka na dovolenou na Srí Lanku, oznámil internetový prodejce Dovolena.cz. Klienti dostanou náhradu za zrušené zájezdy v plné výši zpět.

Srílanská policie prozatím zatkla 24 lidí a útoky spojuje se sedmi sebevražednými atentátníky. Úřady z útoků obvinily místní islamistickou skupinu, pátrají ale po jejích možných spojencích v zahraničí.

Témata: exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance (21.4.2019) srí lanka Anders Holch Povlsen (miliardář) Terorismus