Krveprolití na Srí Lance: Exploze kostelech a hotelech si vyžádaly 215 mrtvých a stovky zraněných!

exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance (21.4.2019)

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

21. dubna 2019 9:06 | Aktualizováno: 21. dubna 2019 11:32

Dnešní útoky na Srí Lance si vyžádaly přes 200 obětí a na 450 zraněných. Podle srílanské televize při nich zemřelo 215 lidí, ostatní média uvádějí stále 207 obětí. Mezi mrtvými jsou téměř čtyři desítky cizinců, čeští občané mezi oběťmi podle českých úřadů nejsou. V souvislosti s útoky bylo zatčeno zatím osm podezřelých, oznámil na tiskové konferenci srílanský premiér.

Podle srílanského ministerstva zahraničí jsou mezi oběťmi tři Indové, dva Turci, jeden Portugalec, tři Britové a tři osoby, které měly zároveň britské a americké občanství. Jednu oběť z Nizozemska potvrdil na svém twitteru nizozemský ministr zahraničí Stef Blok, nejméně jeden mrtvý pocházel podle agentury Reuters z Číny. Dánská diplomacie potvrdila, že mezi oběťmi jsou i tři občané Dánska.

Horrified by the terrible attacks on this Easter Sunday in Sri Lanka. Our thoughts are with the victims, including one Dutch national at this moment. The Netherlands has passed its heartfelt condolences to the Sri Lankan people. We stand with you.

— Stef Blok (@ministerBlok) 21. dubna 2019

Podle dosavadních zpráv českých úřadů útoky nepostihly české občany, jichž je podle odhadů nyní na ostrově 300 až 400. "Podle aktuálních informací mezi oběťmi nejsou žádní čeští občané," řekl ČTK před 18:00 Robert Řehák z ministerstva zahraničí. Někteří mrtví ale stále nebyli identifikováni, upozornil. Podle srílanského ministerstva zahraničí zůstává neidentifikováno 25 cizinců a 19 cizinců leží se zraněním v nemocnicích.

Terčem dnešních útoků byly tři kostely a tři luxusní hotely. Až na jeden útok na východě ostrova se ostatní soustředily na hlavní město a jeho okolí. Podle náměstka ministra obrany Ruvana Vidžavardeneho většinu útoků spáchali sebevražední atentátníci.

Srílanské úřady vyhlásily zákaz vycházení a mnoho dalších bezpečnostních opatření. Podle srílanských aerolinií ale mohou cestující i přes zákaz vycházení odjet na mezinárodní letiště, musí ale bezpečnostním složkám předložit pas a letenky.

Premiér Srí Lanky Ranil Wickremesinghe dnes novinářům řekl, že v souvislosti s útoky bylo zatčeno osm lidí, všichni jsou Srílančané. Vyšetřovatelé prověřují, zda neměli kontakty do zahraničí. K informacím z médií, že úřady dostaly 10 dní předem varování o možných útocích na "prominentní kostely", premiér řekl, že on tyto informace předem k dipozici neměl. Dodal, že předmětem vyšetřování bude i to, proč bezpečnostní složky nepřijaly preventivní opatření.

Dear #Thalapathy fans Don't Ask Update from @archanakalpathi mam It's Time to Pray for #SriLanka people affected from Blast Stop trending our Tag That's Only Humanity ??#SriLankaBlast pic.twitter.com/pEaDgefCko

— Vijay Fans World (@VijayFansWorlds) 21. dubna 2019

Obyvatelům Srí Lanky vyjádřili soustrast mnozí světoví lídři, včetně prezidentů Spojených států, Francie či Ruska, německé kancléřky či britské premiérky. Útoky odsoudil i papež František. Srílanskému prezidentovi kondoloval i český prezident Miloš Zeman.

Útoky odsoudila i srílanská muslimská rada. "Muslimská rada Srí Lanky odsuzuje útoky na místa bohoslužeb našich křesťanských bratrů a sester v jejich posvátný den Velikonoc i na hotely v Kolombu," uvedla rada v prohlášení. Útočníky v něm označila jako "extremistické a násilné živly", které chtějí rozdělovat náboženské a etnické skupiny".

Témata: exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance (21.4.2019) srí lanka Terorismus