Hrdina požáru Notre-Dame! Vběhnul do hořícího pekla a zachránil trnovou korunu!

Kaplan Fournier, hrdina požáru katedrály Notre-Dame. 2

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

16. dubna 2019 13:50

S úžasem sledoval celý svět požár pařížské katedrály Notre-Dame, které během včerejšího večera hrozilo i zřícení. Hasičům v boji s nezkrotným živlem pomáhala i víra, na místě požáru se totiž objevil jejich kaplan. Ten nakonec riskoval život, aby z útrob katedrály zachránil cenné náboženské artefakty.

Jen hrdinské činy hasičů zabránily totální devastaci středověké katedrály Notre Dame, kterou včera krátce před sedmou hodinou večer zachvátil rozsáhlý požár. Z budovy zbyly především obvodové zdi, ale díky enormnímu nasazení záchranných složek vyvázly i některé cenné artefakty, které byly v monumentální církevní stavbě uloženy.

Jednou z nejvzácnějších relikvií je trnová koruna, kterou měl podle pověsti na sobě Ježíš při ukřižování. Do Francie ji přivezl v roce 1238 král Ludvík IX. Francouzský poté, co ji získal od Benátčanů. Shodou okolností pár dní před Velikonocemi se koruna ocitla v bezprostředním nebezpečí.

Z útrob katedrály ji však vynesl nečekaný hrdina. Kaplan pařížských hasičů otec Fournier se po příjezdu na místo požáru rozhodl, že na vlastní riziko některé cennosti zachrání. Vydal se tedy do hořící budovy a z plamenů vysvobodil jak trnovou korunu, tak Nejsvětější svátost oltářní.

Francouzský prezident Emmanuel Macron už během včerejšího večera vyzval k obnově 850 let staré památky. Podle nejnovějších informací z tamního ministerstva vnitra se celková konstrukce katedrály drží, přestože bylo objeveno několik zranitelných míst. Na obnovu Notre-Dame už slíbili přispět lidé z Francie i ostatních zemí.

Témata: požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019) katedrála Notre-Dame