FOTO: Takhle to vypadá uvnitř Notre-Dame! Co si požár nevzal?

Požár katedrály Notre-Dame

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. dubna 2019 11:48

Větší část cenných uměleckých a liturgických předmětů se z hořícího chrámu Notre-Dame podařilo zachránit. Stanici LCI to dnes řekl ministr kultury Franck Riester. V bezpečí je například trnová koruna nebo roucho svatého Ludvíka, požár v pořádku přečkalo i rozetové vitrážové okno na severní fasádě. Osud mnoha dalších artefaktů je však stále neznámý, podle francouzských novinářů se dosud neví, jestli a jak plameny poškodily varhany, sousoší Piety na hlavním oltáři nebo zvony.

Notre-Dame: "Oheň je uhašen!" #Liberation #NotreDame https://t.co/GVzvfzG8Kg pic.twitter.com/OyEIsnUvQq

— Karel Peka (@karelpeka) 16. dubna 2019

Podle Riestera se zachráněné artefakty shromažďují na půdě pařížské radnice. Fotografie předmětů vynesených z katedrály na twitteru zveřejnila pařížská starostka Anna Hidalgová.

Merci aux @PompiersParis, aux policiers et aux agents municipaux qui ont réalisé ce soir une formidable chaîne humaine pour sauver les œuvres de #NotreDame. La couronne d'épines, la tunique de Saint Louis et plusieurs autres œuvres majeures sont à présent en lieu sûr. pic.twitter.com/cbrGWCbL2N

— Anne Hidalgo (@Anne_Hidalgo) 15. dubna 2019

Ověřený seznam zachráněných uměleckých děl zatím neexistuje, o osudu některých artefaktů se navíc stále vedou debaty. Stále například není jasné, zda požár přečkala rozetová vitrážová okna na západní a jižní fasádě.

Nejsou ani zprávy o tom, zda spolu s trnovou korunou byly z hořící stavby vyneseny i další uctívané relikvie jako například úlomek z Kristova kříže a hřeb. Nikdo dosud nepotvrdil ani to, zda je v pořádku socha Madony s dítětem ze 14. století či portrét Tomáše Akvinského ze 17. století.

Témata: požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019) katedrála Notre-Dame Paříž