Velké gesto. Manžel Salmy Hayek nabídl miliardy na obnovu Notre Dame!

Požár katedrály Notre-Dame 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

16. dubna 2019 8:39

Ještě ani nebylo jasné, co z monumentální katedrály v centru Paříže zůstane stát, a manžel herečky Salmy Hayek, francouzský miliardář Francois-Henri Pinault, už nabízel miliardy korun na její obnovu. Podle posledních informací v katedrále stále hoří, nejhorší prognózy se však nevyplnily.

Manžel hollywoodské herečky Salmy Hayek Francois-Henri Pinault během včerejšího večera slíbil poskytnout 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun) na obnovu poškozené pařížské katedrály Notre Dame, kterou včera krátce před sedmou hodinou zachvátil zničující požár.

Pinault podle francouzského deníku Le Figaro uvedl, že poskytnutím peněz z jeho investiční firmy Artemis „se chce podílet na kompletní rekonstrukci Notre Dame“. Francouzský milionář je ředitelem společnosti Kering, která pod sebou sdružuje řadu věhlasných luxusních značek jako Gucci nebo Yves Saint Laurent.

S americkou herečkou Salmou Hayek, kterou si vzal před 10 lety, vlastní rezidenci v Paříži nedaleko středověké katedrály. „Jako spousta dalších jsem v šoku a smutku sledovala, jak se krása Notre Dame ztrácí v kouři. Miluji tě, Paříži,“ napsala hollywoodská hvězda na Instagramu a připojila rovněž fotku hořící katedrály.

Příčina požáru dosud není známa a vyšetřování pokračuje. Náměstek francouzského ministra vnitra Laurent Nuňez dnes ráno po více než dvanácti hodinách práce hasičů prohlásil, že „oheň je pod kontrolou, není však zcela uhašen“. Otázkou zůstává, do jaké míry byla narušena konstrukce stavby. Podle předběžných zjištění vznikl požár neúmyslným zaviněním.

Požár vypukl v pondělí okolo 18:50. Zhruba po pěti hodinách od jeho vypuknutí francouzský prezident Emmanuele Macron oznámil, že to nejhorší se podařilo odvrátit a slíbil obnovu katedrály a vyhlášení mezinárodní sbírky.

Témata: požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019) Francois-Henri Pinault Salma Hayek katedrála Notre-Dame