PRVNÍ VIDEO z katedrály Notre-Dame. Vypadá jako vchod do pekla!

Požár katedrály Notre-Dame

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. dubna 2019 0:06 | Aktualizováno: 16. dubna 2019 5:04

V pařížské katedrále Notre-Dame dnes vypukl rozsáhlý požár, ze slavné stavby už pět hodin šlehají plameny a stoupá mohutný dým. Oheň rychle postupoval a hasiči se snažili z chrámu zachránit umělecká díla. Podívejte se na první záběry z nitra katedrály.

Náměstek ministra vnitra Laurent Nuňez večer varoval, že se hasičům proslulý chrám možná nepodaří zachránit. Později ale přišla optimističtější prohlášení. Velitel hasičů oznámil, že konstrukce zůstane uchráněna od celkové zkázy. Při hašení požáru se vážně zranil jeden hasič. Světoví politici v reakci na požár katedrály, která je symbolem města i celé země, nabízeli Francouzům útěchu, rady i pomoc.

#ALERTE #URGENT #BREAKING #PARIS #FRANCE LA CATHÉDRALE #NOTREDAMEDEPARIS EN FEU NOTRE-DAME DE PARIS ON FIRE #Bspp pic.twitter.com/UcpYSqKtt5

— LINE PRESS (@LinePress) 15. dubna 2019

Podle ministerstva vnitra bude trvat ještě tři nebo čtyři hodiny, než se oheň podaří dostat plně pod kontrolu. S plameny bojuje na 400 hasičů za pomoci 18 vodních děl. Budova přišla o svou štíhlou věžičku, podle svědků i záběrů se propadla celá střecha a plameny zachvátily i jednu ze známých hranatých čelních věží.

Požár, který vypukl okolo 18:50 SELČ, může podle médií souviset s renovačními pracemi na budově, úřady ale zatím příčinu nesdělily. Pařížská prokuratura oznámila, že požár podle předběžných zjištění vznikl neúmyslným zaviněním.

#ALERTE #URGENT #BREAKING #PARIS #FRANCE LA CATHÉDRALE #NOTREDAMEDEPARIS EN FEU NOTRE-DAME DE PARIS ON FIRE #Bspp pic.twitter.com/V5okHn1f8P

— LINE PRESS (@LinePress) 15. dubna 2019

Mosty v okolí Notre-Dame byly plné přihlížejících a podle přítomných reportérů se místy ozývaly výkřiky zděšení, jinak lidé zkázu sledovali hlavně mlčky. Někteří se neubránili slzám, jiní zpívali církevní chorály a další se modlili za to, aby se hasičům podařilo katedrálu zachránit.

Témata: požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019) katedrála Notre-Dame Francie Paříž