Katedrála se řítí! Hasiči ji asi nezachrání!

Požár katedrály Notre-Dame

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. dubna 2019 22:45

Proslulou pařížskou katedrálu Notre-Dame, kterou dnes večer zachvátil silný požár, se hasičům možná nepodaří zachránit. Novinářům to podle agentur řekl náměstek francouzského ministra vnitra Laurent Nuňez. Hasiči už krátce předtím oznámili, že kritická bude následující hodina a půl. S plameny bojuje 400 hasičů za pomoci 18 vodních děl.

Zástupce hasičů na místě podle agentury Reuters prohlásil, že veškeré úsilí nyní směřuje k záchraně uměleckých děl ze zadní části chrámu. Hasiči se rovněž snaží zamezit zřícení jedné z čelních věží katedrály, která hoří. "Pokud spadne, budou škody ohromné," řekl novinářům šéf hasičů Jean-Claude Gallet.

Podle francouzských médií je zásah komplikovaný, neboť proud vody nedosáhne až k vrcholu budovy. Hasiči navíc nemohou s plameny bojovat ze vzduchu za pomoci letadel, neboť to by mohlo vést ke zhroucení celé konstrukce, napsal na twitteru francouzský úřad civilní obrany.

"Náš smutek nelze popsat slovy," uvedl premiér Édouard Philippe. "Ještě jsme to ale nevzdali," dodal a hasiče označil za hrdiny.

Francouzská nezisková organizace Fondation du patrimoine vypsala národní sbírku na obnovu katedrály, začít má v úterý.

Témata: požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019) Francie