ONLINE: Legendární Notre-Dame je v plamenech! Hasiči dokázali neuvěřitelné!

Požár katedrály Notre-Dame 8

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

15. dubna 2019 19:55 | Aktualizováno: 16. dubna 2019 5:04

Konstrukce hořící pařížské katedrály Notre-Dame zůstane uchráněna od celkové zkázy, oznámil podle francouzského tisku velitel pařížských hasičů Jean-Claude Gallet. Zachráněny byly i dvě čelní věže chrámu. Jednu z nich sice zachvátily plameny, ale jejich šíření se podařilo zastavit. Oheň ale strávil dvě třetiny střechy. Jeden hasič byl při zásahu vážně zraněn, dodal Gallet.

Podle serveru bfmtv.com, který cituje zdroj z hasičských složek, zachvátily plameny okolo 18:50 vrchní část chrámu. Plameny se rychle šířily, píše deník Libération na svém webu. Francouzský ministr vnitra podle stanice France 24 uvedl, že hasiči měli obavy, že zachránit chrám Notre-Dame je nemožné.

A combination photo shows the steeple of the Notre-Dame Cathedral in Paris in June 2018 (L) and as it collapses during a fire April 15, 2019 (R)#NotreDame #Paris pic.twitter.com/nk9MpUYJEX

— Notre-Dame Cathedral (@CathedraleNotre) 15. dubna 2019

Nejprve se zřítila zadní věž, poté hasiči uvedli, že se propadla i střecha katedrály, uvedla televize Sky News. Okolí památky i její interiér byly evakuovány. Oheň podle francouzských médií postupoval a hasiči se snaží z chrámu zachránit umělecká díla.

Na místě je podle tisku kolem 400 hasičů, kteří zahájili rozsáhlou operaci a uzavřeli okolí. „Příštích 90 minut bude klíčových pro záchranu toho, co zbylo z katedrály Notre Dame,“ uvedl Jean-Claude Gallet, velitel hasičského sboru hasičů. Hrozí totiž, že velká zvon spadne. A pokud spadne, zhroutí se celá věž. Gallet dodal, že hasiči evakuují nejvzácnější kresbu zevnitř chrámu.

it’s horrific. a piece of history being burnt away like that. i pray that anyone nearby or in the building at the time is safe, and that authorities can try to diminish the flames. please stay safe Paris ?? #NotreDame pic.twitter.com/wjt3use1SD

— H (@bultaoreune2412) 15. dubna 2019

Proč začalo hořet, zatím není jasné. Podle úřadů tam ale právě probíhají opravy. Také záběry ze sociálních sítích ukazují, že hoří právě lešení.  Pařížská prokuratura následně oznámila, že požár podle předběžných zjištění vznikl neúmyslným zaviněním.

Policie v tuto chvíli zahájila šetření požáru, zatím jej považuje za nehodu. Starostka Paříže Anne Hidalgová na Twitteru uvedla, že jde o strašlivou událost. Její náměstek Emmanuel Gregoire uvedl, že stavba utrpěla "kolosální škody".

Mosty v okolí Notre-Dame jsou plné přihlížejících a podle přítomných reportérů se místy ozývají výkřiky zděšení, jinak lidé zkázu sledují mlčky. Večerní obloha nad Paříží se zbarvila do oranžova. "Nikdy bych si nepomyslel, že je něco takového možné," řekl listu Libération jeden ze svědků. "Je to nepředstavitelné. Bylo třeba několik staletí, než katedrálu postavili, je to symbol Paříže." dodal.

Notre Dame, depuis la tour Jussieu pic.twitter.com/FCukX7ORqD

— Anne Jouan (@JouanAnne1) 15. dubna 2019

"Lešení jde pomalu k zemi, v zadní části jsou masivní plameny. Kousky katedrály odpadávají, například trámy v chrámové lodi," hlásí z místa reportér listu Libération. Podle mluvčího chrámu hoří celý krov katedrály, který pochází z 19. a 13. století. "Nic z něj nezůstane," řekl mluvčí agentuře AFP.

Podle posledních informací se ale hasičům podařilo katedrálu zachránit. Oheň mají dostávat pod kontrolu a plameny se mírní. Katedrála tak pravděpodobně nespadne. 

Hasiči se teď podle něj zaměří na ochlazování stavby a na to, aby z ní dostali další umělecké předměty. Podle ministerstva vnitra bude nicméně trvat ještě tři nebo čtyři hodiny, než se oheň podaří dostat plně pod kontrolu. Úřad ale vyzval ke "krajní opatrnosti".

Na místo dorazil prezident Emmanuel Macron, jenž kvůli události zrušil plánovaný projev k národu, který měl v televizi pronést ve 20:00. "Celý národ cítí pohnutí. Myslíme na všechny katolíky a všechny Francouze," napsal šéf Elysejského paláce na twitteru. Podle serveru francetvinfo.fr se Macron obrátí na Francouze ještě dnes přímo z místa neštěstí. Ze světa přicházejí soustrastné reakce.

Svatý stolec je šokován a v hlubokém smutku z požáru, který zpustošil katedrálu Notre Dame, symbol křesťanství ve Francii a ve světě. Modlíme se za hasiče a všechny, kteří se snaží ze všech sil čelit této dramatické situaci. Tiskové středisko Svatého stolce https://t.co/p1zATWuW40

— Cirkev.cz (@CirkevCz) 15. dubna 2019

Katedrála, známá také jako Chrám Matky Boží, patří k symbolům Paříže a jednomu z nejkrásnějších příkladů gotické architektury vůbec. Její základní kámen položili na ostrově Île de la Cité na řece Seině na jaře roku 1163 během návštěvy papeže Alexandra III. ve městě, přesné datum je ovšem neznámé. V té době se ovšem už několik let stavělo, budování svatostánku, jehož vznik inicioval pařížský biskup Maurice de Sully, pak trvalo téměř dvě staletí, až do roku 1345.

Notre-Dame, kterou svým románem Zvoník u Matky Boží proslavil například spisovatel Victor Hugo a jež sehrála velkou roli i v životě filmové Amélie z Montmartru, patří k nejčastějším cílům turistů v Paříži. Každý den ji podle dostupných údajů navštívilo přes 35.000 lidí. Také kvůli tomu ovšem katedrála podle odborníků rychle chátrala a památkáři v posledních letech volali po rozsáhlých opravách.

Témata: katedrála Notre-Dame Paříž Francie požár Breaking News požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019)