Tereza H. má naději: Svoboda místo doživotí!

Tereza H. zadržená v Pákistánu 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

14. dubna 2019 17:31 | Aktualizováno: 15. dubna 2019 1:10

Naděje umírá poslední. Heslo, kterým se řídí i Češka Tereza Hlůšková, která byla v Pákistánu odsouzena na osm let. Proti rozsudku se odvolala k Nejvyššímu soudu, který v tomto týdnu vynesl šokující rozsudek ve velmi podobném případě.

V lednu loňského roku našli pákistánští celníci v kufru Terezy Hlůškové devět kilogramů heroinu. Následovalo 14 měsíců ve vazbě, nedávno však konečně padl rozsudek, podle kterého si pohledná Češka má odsedět osm let. Ona se však nehodlá vzdát a teď jí možná svitla velká naděje.

Odvolala se totiž k tamnímu Nejvyššímu soudu, který bude její případ od září projednávat znovu. Její šance však zdánlivě zvyšuje nedávný verdikt stejného soudu, který osvobodil místního politika a obchodníka Hanifa Abbasiho, který byl zadržen kvůli drogové aféře.

Jeho případ se táhne ještě mnohem déle, dokonce už od roku 2010. Abbasi tehdy získal drogy pro svou společnost Gray Pharmaceutical, nakonec je ale prodal pašerákům, za což byl loni s dalšími devíti lidmi odsouzen k milionové pokutě a doživotí.

Zásluhou politické strany Pákistánská muslimská liga se však v tomto týdnu dostal s dalšími sedmi lidmi na svobodu, kam jej poslala soudkyně Alia Neelumová, která bude rozhodovat také o odvolání Terezy Hlůškové.

Češka má však silného protivníka v žalobci Aftabu Ahmedovi, který pro ni naopak žádá vyšší trest. „Chtěl bych, aby jí soud udělil maximální trest, tedy odnětí svobody na doživotí s dolní hranicí trestní sazby 25 let. Jde o závažný zločin pašování heroinu a Tereza dostala trest, jako by u sebe měla pouze surové opium,“ ohradil se proti prvnímu verdiktu.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu soudy Pákistán