Británii čeká velká sláva! Princ Harry se zasnoubil s herečkou. Alžběta II je "potěšena"

Princ Harry

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. listopadu 2017 11:08 | Aktualizováno: 28. listopadu 2017 4:41

Britský princ Harry se zasnoubil se svou partnerkou, herečkou Meghan Markleovou. Oznámil to dnes Kensingtonský palác s tím, že svatba Harryho s o tři roky starší rozvedenou Američankou by se měla konat na jaře příštího roku. Královna Alžběta II. je podle královského paláce chystanou svatbou "potěšena".

Oznámení vydala kancelář Harryho otce, následníka trůnu prince Charlese. Upřesnila, že 33letý Harry a 36letá Markleová se zasnoubili tento měsíc. Harry se prý setkal se svou babičkou, královnou Alžbětou II. a dostal požehnání také od rodičů své vyvolené. Žít bude pár podle oznámení v domě Nottingham Cottage, který je součástí areálu Kensingtonského paláce. Přesný termín svatby má být oznámen "v pravý čas".

Úřad britské premiérky dnes uvedl, že na den sňatku neplánuje dát Britům den volna, jak tomu bylo v případě svatby prince Williama.

Harry, mladší Williamův bratr, je pátý v pořadí následnictví trůnu. Vztah s Američankou oficiálně potvrdil loni v listopadu. Letos v září se v Kanadě poprvé oficiálně objevili spolu na veřejnosti u příležitosti charitativní soutěže invalidních válečných veteránů.

Dnes odpoledne Harry a Meghan v zahradě Kensingtonského paláce poprvé předstoupili coby snoubenci před objektivy novinářů. Harry řekl, že je "nadšený". Jeho snoubenka, která přišla v bílém kabátě, uvedla, že je "tak šťastná". Veřejnosti ukázala také zásnubní prsten. Podle agentury AP jsou v něm i dva diamanty, které patřily Harryho matce, princezně Dianě. Na otázku, zda byla žádost o ruku romantická, princ odpověděl, že "samozřejmě" byla.

V prvním společném rozhovoru, který snoubenci poskytli BBC, Markleová uvedla, že byla - "jakkoli to může znít naivně" - naprosto nepřipravená na míru pozornosti, kterou jejich vztahu věnovala britská média. Harry řekl, že plánují mít v budoucnu děti a prozradil i podrobnosti o okamžiku, kdy svou nastávající požádal o ruku. Princ poklekl před svou vyvolenou během běžného večera, kdy se "snažili upéct kuře". Odpověď přišla okamžitě. "Nenechala mě ani domluvit," řekl Harry. Podle Markleové byla princova žádost "přirozená a velmi romantická".

Markleová se narodila a vyrůstala v Los Angeles, studovala ve státě Illinois a žila v Kanadě. Její otec je běloch, její matka černoška. Pozornost, jakou média věnovala jejímu rasovému původu, označila Markleová za skličující.

Jako herečka je známá především z právnického seriálu Kravaťáci, kde hraje atraktivní asistentku Rachel Zaneovou. Agentura DPA poznamenala, že je považována za průměrnou herečku. Američanka se už v roce 2011 provdala za filmového producenta Trevora Engelsona, se kterým se v roce 2013 rozvedla.

"Královna a vévoda z Edinburghu mají z dvojice velkou radost a přejí jim hodně štěstí," prohlásil Buckinghamský palác. Harryho bratr princ William a jeho choť Kate uvedli, že jsou z páru nadšení. K zásnubám princi a jeho vyvolené poblahopřála i premiérka Theresa Mayová. Také rodiče budoucí nevěsty projevili radost. Její otec je hollywoodský osvětlovač a matka pracuje jako učitelka jógy a psychoterapeutka, napsala agentura AP.

DPA zdůraznila, že Harry prodělal změnu svého vzhledu. Dříve na sebe "večírkový princ" upozorňoval skandály, dnes podporuje ryšavý účastník misí v Afghánistánu válečné veterány, děti infikované virem HIV a duševně nemocné. Mnoho Britů okouzluje svou otevřeností a srdečností - stejně jako kdysi jeho matka princezna Diana, soudí DPA.

Harry měl v minulosti nejméně dvě vážnější známosti - s Chelsy Davyovou a Cressidou Bonasovou. V obou případech ale vztahy ztroskotaly, podle mnohých partnerky nezvládly nepřetržitý zájem médií.

Témata: Princ Harry Velká Británie