Další skandál? Polské sušenky skrývaly něco nečekaného!

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

4. dubna 2019 21:19

Češi už nějakou dobu vědí, že na polské jídlo je dobré si dávat pozor. Nedávno se to však dozvěděli i lidé na vzdálených Filipínách. Krabice polských sušenek totiž skrývaly překvapení. Co v nich tamní celníci objevili?

Zatímco v Česku se řeší především polské maso, na Filipínách zadrželi celníci podezřelou zásilku sušenek ze země našich severovýchodních sousedů. Při detailním prozkoumání zjistili, že pěkně zabalené krabice skrývají stovky živých pavouků.

Zásilka byla odeslána z Polska od jistého Wojciecha Pakasze a byla adresována Filipínci Jessemu Camarovi, který byl v pondělí zadržen. Před celníky se hájil slovy, že jde o sběratelské kousky. V lepším případě mu teď hrozí pokuta v řádu tisíců dolarů, může však skončit až na šest let ve vězení.

Celníci nakonec napočítali 757 tarantulí. Menší kusy byly umístěny do plastových lahviček s malými otvory, aby jedovatí pavouci mohli dýchat. Větší exempláře si užívaly komfortu průhledných krabiček. Pavouci byli předáni příslušným úřadům.

Celková hodnota zásilky byla stanovena na šest tisíc dolarů, což je v přepočtu zhruba 137 tisíc korun. Filipínské právo nedovoluje obchod bez povolení, znemožňuje i držení a sbírání některých pavouků. Jedovaté tarantule jsou však mezi chovateli pavouků velice populární.

Filipínští celníci mají s exotickými zvířaty bohaté zkušenosti. Od loňska v Manile zadrželi více než dva tisíce zvířat, která se navzdory hrozbě pokuty nebo vězení pokoušeli lidé do země propašovat. Do rukou se jim dostali gekoni, chameleoni a spousta dalších zajímavých plazů.

Témata: jídlo Filipíny Polsko Pavouci