Brexit se totálně vymkl kontrole? Vojáci vesele střílejí na Corbyna!

Jeremy Corbyn

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

3. dubna 2019 12:22

Do probíhajících jednání o brexitu zasáhla nová kauza. Britští vojáci v Afghánistánu stříleli na fotku opozičního lídra Jeremyho Corbyna, bohužel pro ně se však video ze střelnice objevilo na sociálních sítích. O případu informuje britský deník The Sun.

Šokující video, na kterém vojáci britské armády střílí na cvičné střelnici na fotografii opozičního šéfa Jeremyho Corbyna, hýbe Británií. Záběry se objevily na sociálních sítích a armáda už potvrdila, že začalo vyšetřování. Na dva dny starém videu z Afghánistánu figurují čtyři výsadkáři, kteří pálí do obličeje předsedy labouristů.

„Je to obrovská ostuda, bere se to velice vážně. Armáda tomu hodlá přijít na kloub,“ řekl deníku The Sun armádní zdroj. Video, které doplňuje vzkaz „jsme spokojení“, vidělo asi 10 tisíc lidí. Podle dostupných informací vojáci nestříleli ostrými náboji. Na fotky lidí prý vojáci střílí běžně, aby byla celá činnost o něco zábavnější.

Střelnice, na které ke střelbě došlo, je podle deníku The Sun určena k výcviku tzv. strážných andělů, vojáků, kteří střeží své kolegy během tréninku afghánských vojsk. V poslední době totiž došlo k několika útokům insiderů.

British soldiers have been filmed using a picture of Jeremy Corbyn in target practice at an army base in Kabul. The MoD says the incident was "totally unacceptable" and an investigation has been launched - more on this story here: https://t.co/xPlIb7jp78 pic.twitter.com/Hd8hG9W4Cs

— Sky News (@SkyNews) 3. dubna 2019

„Víme o tom, že se toto video šíří po internetu. Takové chování je neakceptovatelné a padá hluboko pod běžné standardy vyžadované armádou,“ uvedl mluvčí britské armády. „Spustili jsme rozsáhlé vyšetřování,“ dodal vzápětí.

K incidentu se vyjádřili i zástupci labouristů. „Takové chování je alarmující a neakceptovatelné. Věříme, že ministerstvo obrany tento incident vyšetří a bude adekvátně jednat,“ řekla mluvčí opoziční strany, kterou Corbyn vede.

Proč si vojáci vybrali za oběť právě Corbyna? Důvodem může být fakt, že je známým pacifistou a příznivcem Irské republikánské armády. Někdejší výsadkář je přitom v současnosti obviněn kvůli smrti několika Irů během konfliktu s IRA. Existuje však i spojitost s brexitem, video se objevilo krátce poté, co premiérka Theresa Mayová oznámila, že se chce kvůli věci sejít s Corbynem.

Témata: Jeremy Corbyn Brexit Armáda U.K.