Slováci dnes volili nového prezidenta! Čeká se na výsledky!

Prezident SR

Autor: ČTK, stars24.cz

30. března 2019 22:11

Na Slovensku dnes ve 22:00 SEČ skončilo rozhodující druhé kolo přímých prezidentských voleb. Slováci rozhodovali o tom, zda se příští hlavou státu stane právnička Zuzana Čaputová nebo místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Průběžné výsledky bude zveřejňovat slovenský statistický úřad.

Favoritkou hlasování byla Čaputová, která před dvěma týdny přesvědčivě vyhrála první kolo voleb hlavy státu se ziskem 40,57 procenta hlasů, Šefčoviče tehdy podpořilo 18,66 procenta voličů. Čaputová dnes uvedla, že očekává těsnější výsledek druhého kola bez ohledu na jméno vítěze. Pokud by kandidátka volby vyhrála, Slovensko by poprvé ve své historii mělo v čele státu ženu.

Právo hlasovat mělo více než 4,4 milionu oprávněných voličů. V prvním kole před dvěma týdny účast dosáhla 48,7 procenta.

Úřadující slovenský prezident Andrej Kiska, kterému pětileté funkční období skončí v polovině června, se o znovuzvolení neucházel. Před volbami Kiska podpořil Čaputovou, která se minulý týden vzdala funkce místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko. Za Šefčovičem v kampani zase stála nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica.

Témata: Slovensko Prezident SR Zuzana Čaputová Maroš Šefčovič