Teroristé stříleli v mešitě při modlitbě: Zmasakrovali 305 lidí

Útok na mešitu na Sinaji (24.11.2017) 3

Autor: stars24.cz

24. listopadu 2017 23:02 | Aktualizováno: 25. listopadu 2017 13:12

Na 305 vzrostl počet mrtvých po pátečním teroristickém útoku na Sinajském poloostrově. Je mezi nimi 27 dětí. Zranění utrpělo 128 lidí, uvedla dnes egyptská státní tisková agentura MENA. Dosud úřady uváděly 235 obětí masakru a 109 zraněných.

Podle egyptského státního zástupce v mešitě Ravda v Bir al-Abdu, vzdáleném asi 40 kilometrů západně od města Aríše, útočilo 25 až 30 ozbrojenců, kteří u sebe měli vlajku teroristické organizace Islámský stát. Žádná organizace se k činu ale zatím oficiálně nepřihlásila.

Podle zpravodajské stanice BBC místní lidé tvrdí, že do mešity Ravda chodí příslušníci kmene Savarka. O nich je známo, že spolupracují s bezpečnostními silami proti radikálům a jsou vyznavači súfismu, mystické formy islámu, kterou jiné muslimské skupiny považují za kacířství.

Egyptská armáda dnes podle arabských médií oznámila, že zatím neupřesněný počet teroristů zapojených do krveprolití v mešitě zabila při odvetných leteckých úderech na cíle radikálů v horách v okolí Bir al-Abdu. Zničila i několik vozidel, která byla při útoku použita, a rovněž několik základen radikálů.

Podle svědků události útočníci přijeli na místo ve čtyřech terénních autech. Nejméně deset jich poté vstoupilo do mešity a bezhlavě stříleli po věřících, přičemž použili i granáty. Předtím všechny východy teroristé zablokovali hořícími automobily a pak pálili po lidech, kteří se snažili utéct.

Státní zástupce dnes upřesnil, že teroristé se před vstupem vraždící skupiny do mešity rozmístili kolem všech oken a dveří budovy. Zapálená auta, kterých bylo sedm, patřila věřícím, kteří přijeli na bohoslužbu.

Prezident Abdal Fattáh Sísí v televizním projevu oznámil, že Egypt bude pokračovat v boji proti teroru a podobné činy nezůstanou bez odezvy. Dnes večer podle bezpečnostních zdrojů egyptská armáda zahájila nálety v okolí místa útoku.

Na letišti v Káhiře platí zpřísněná bezpečnostní opatření a v Egyptě byl vyhlášen třídenní státní smutek.

Soustrast Egyptu vyjádřily mimo jiné Spojené státy, Rusko, Itálie, Francie, Izrael, Británie, Saúdská Arábie, Írán, Irák i Česká republika. Prezident Miloš Zeman v kondolenčním telegramu projevil Sísímu, rodinám obětí i egyptskému lidu svou nejhlubší soustrast a uvedl, že "boj proti terorismu patří také k našim jednoznačným prioritám". Americký prezident Donald Trump na twitteru napsal, že šlo o "hrůzný a zbabělý útok na nevinné věřící". Moskva ujistila Káhiru, že plně soucítí s egyptským lidem a že je připravena v rámci boje proti terorismu zesílit spolupráci. Italský prezident Sergio Mattarella uvedl, že je zprávou o útoku velmi zarmoucen. Britský ministr zahraničí Boris Johnson útok označil za "barbarský čin". Pozůstalým kondoloval také francouzský prezident Emmanuel Macron; jako výraz solidarity bude o půlnoci zhasnuta pařížská Eiffelova věž.

Izraelský ministr školství Naftali Bennett prohlásil, že "je čas k mezinárodní soudržnosti v boji proti terorismu, ať už se stane kdekoli". Kondolence zazněly také z Rijádu a Teheránu, kteří jsou dlouhodobí regionální soupeři a z Iráku.

Útok odsoudili i přední egyptský imám šajch Muhammad Ahmad Tájib, papež František a Liga arabských států (LAS).

Sinajský poloostrov je dlouhodobě dějištěm střetů mezi egyptskou policií a armádou na jedné straně a islámskými radikály na straně druhé. Napětí na Sinaji se znásobilo po sesazení egyptského prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013. Mursí byl do úřadu zvolen za Muslimské bratrstvo, které v době své vlády prosazovalo posílení islámu ve společnosti. Nová vláda je ale zakázala a Mursí si odpykává vysoký trest ve vězení.

Ministerstvo zahraničí české občany před cestami po Sinaji v aktuálním doporučení odrazuje.

V důsledku dnešních událostí Egypt odložil plánované otevření hraničního přechodu Rafáh mezi Egyptem a Pásmem Gazy.

Témata: Útok na mešitu na Sinaji (24.11.2017) Egypt Teroristické útoky v Egyptě