Co bude dál s Terezou H.? Z Pákistánu přišly nečekané informace!

Tereza H. zadržená v Pákistánu 7

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

28. března 2019 9:18 | Aktualizováno: 28. března 2019 21:47

Když se Tereza Hlůšková dozvěděla, že má v pákistánském vězení strávit příštích téměř 9 let, propukla v pláč! Není se co divit, ona sama totiž byla až do vynesení rozsudku přesvědčená, že ji soud osvobodí. Ihned se proto rozhodla, že podá odvolání, svému právníkovi ale neposlala potřebné dokumenty!

Proces s Terezou trval víc než rok, za tu dobu stihla i vyměnit svého právníka. Ani nový obhájce jí ale nepomohl, nakonec byla uznána vinou z pašování asi devíti kilogramů heroinu a odsouzena na 8 let a 8 měsíců. Navíc má zaplatit pokutu!

Je jasné, že dvaadvacetiletá Češka z toho byla v šoku. Záhy po vynesení verdiktu se objevila informace, že se Tereza proti verdiktu odvolá. Jenže svému advokátovi neposlala potřebné materiály! Teď se ukázalo, že jej chce vyměnit!

Její obhájce se přitom nechal slyšet, že je připraven Terezu dál zastupovat, chtěla ale předem zaplatit. 

„Myslím, že s ním nebyla spokojená, proto chce nového právníka,“ uvedl pro Blesk pákistánský zpravodaj Arshad Ali. „Před dvěma dny prostřednictvím třetí osoby kontaktovala nového obhájce jménem Naveed Khan Afridi,“ vysvětlil.

Údajně jde o ostříleného právníka a opravdové eso v oboru, vyhlášený je především jako advokát pro drogové delikty. Je tedy jasné, že s ním by Tereza mohla mít šanci rozsudek zvrátit!

Má to ale jeden háček! Naveed Khan Afridi rozhodně nepracuje zadarmo! „Jeho odměna je velmi vysoká. Nejdřív po ní chce peníze a až pak za ni podá odvolání," vysvětluje pákistánský novinář.

Tereza má proto určitě o čem přemýšlet. Navíc hrozí, že pokud se odvolání nepovede, může v pákistánském vězení nakonec strávil mnohem delší čas! Odvolání proti verdiktu totiž podal i žalobce, který se domnívá, že byl soudce na Češku příliš mírný!

Podle pákistánského státního zástupce by Tereza měla ve vězení zůstat do konce života! „Chtěl bych, aby jí soud udělil maximální trest, tedy odnětí svobody na doživotí s dolní hranicí trestní sazby 25 let,“ upozornil už předem žalobce Aftab Ahmed!

Česká republika nemá s Pákistánem smlouvu o vydávání odsouzenců, takže si Tereza svůj trest bude muset s největší pravděpodobností odsedět v Pákistánu daleko od svých přátel a rodiny.

„Pokud si odsouzená Češka požádá u pákistánských úřadů o předání k výkonu trestu do ČR, pak ČR podnikne všechny nezbytné kroky to tomu, aby mohla být k výkonu trestu do ČR předána,“ uvedl pro stars24.cz mluvčí české diplomacie Robert Řehák.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán Drogy