Krev byla všude! Umírali nám v náručí! Svědci popsali krveprolití v mešitě v Christchurch!

Terorismus, ilustrační foto

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

15. března 2019 8:59

Krev, kulky a spousta mrtvých. tak popisují očití svědci dění v jedné z mešit v novozélandském městě Christchurch. Kolemjdoucí začali pomáhat zraněným ještě v době, kdy se uvnitř mešity střílelo!

Jeden svědek pro CNN uvedl, že střelba v jedné z mešit trvala asi 10 až 15 minut. Další z muslimů, který byl v tu dobu na modlitbě a který si nepřál být jmenován, uvedl, že se jen modlil k Bohu, aby střelci došly náboje.

Australský server news.com.au pak přinesl svědectví těch, kteří byli na místě střelby ještě před záchranáři a kteří poskytovali první pomoc zraněným. Děsivou scénu u mešity Masjid Al Noor, kde útok začal popsal muž, který jel zrovna kolem. Podle něj lidé utíkali, aby si zachránili holý život a ozývala se „rychlá střelba“.

„Viděli jsme, jak tito lidé padali na zem, byli zastřeleni přímo před námi,“ řekl. Muž také řekl, že on a další lidé ve vzdálenosti asi 100 metrů udělali na silnici kordon, aby ostatní lidé nemohli vstoupit na ulici. Až pak se vydali pomoci obětem.

„Byla tam jedna malá holčička, bylo jí asi pět. Byla by postřelena a její otec také," řekl. Záchranáři podle něj dorazili asi po 10 až 15 minutách. „Podařilo se nám dostat to dítě do jednoho z vozidel, než přijela sanitka. Byla v kritickém stavu,“ řekl. „Jeden muž zemřel přímo v náručí mého kamaráda. Bylo to neskutečné,“ popisuje svědek.

On a další zůstali na místě víc než hodinu, i když byli útočníci stále na svobodě. „Střelec vyšel a honil lidi, kteří utíkají,“ řekl. „Zatímco můj kolega ošetřoval jednu z obětí, uvnitř mešity se stále střílelo. Byli jsme velmi zranitelní, ale v takové situaci na sebe nemyslíte,“ popisuje.

Bývalý šéf mešity do budovy vešel malý muž s helmou a brýlemi a nesl M16 nebo jinou útočnou pušku s bílým nápisem na hlavni. Zeptal se střelce, co to dělá, muž aloe podle něj neřekl ani slovo. Pak začal útočník pálit do lidí, kteří se u vchodu do mešity zouvali. Střelba podle něj trvala asi 20 minut, sám viděl nejméně pět mrtvých včetně pětiletého chlapce.

Jiný očitý svědek řekl, že v té době bylo v mešitě asi 300 lidí. Řekl, že se lidé snažili najít místo, kde by se mohli schovat, a že na zemi leželo asi 30 až 50 lidí.

„Když útočník střílel, kulky byly úplně všude," řekl svědek. „Všichni byli postřeleni – všichni. Viděl jsem pět mrtvých lidí,“ popsal médiím. Popsal také, že jeden muž střelci unikl, pak ale našel na chodníku ležet svou mrtvou ženu.

Další muslim, který na sobě po útoku stále měl zkrvavenou košili, popsal, že střelec sedmkrát dobíjel. „Šel do všech ostatních pokojů a střelil každého,“ řekl svědek, který si lehl na lavici a zdál mrtvého. „Krev byla všude,“ vzpomíná.

Při útoku ve dvou mešitách ve městě Christchurch zemřelo 40 lidí, desítky dalších jsou zraněny. Asi dvacítka z nich je ve vážném stavu. Celkem bylo v mešitách podle dhadů 350 až 500 lidí. Policie v souvislosti s útoky zadržela tři muže a jednu ženu.

Témata: teroristický útok v Christchurch (Nový Zéland 15.3.2019) Nový Zéland Terorismus