Obří skandál v Itálii! Soud neuvěřil oběti znásilnění, protože byla příliš ošklivá a maskulinní!

Ilustrační foto

Autor: ČTK, stars24.cz

13. března 2019 18:28

Italský odvolací soud zrušil před několika dny verdikt soudu nižší instance a nařídil nový proces v kauze, v níž byli v roce 2017 zproštěni obžaloby ze znásilnění dva muži. Jedním z argumentů obhajoby, které soud ve městě Ancona před dvěma lety vyhověl, bylo, že znásilněná je "příliš maskulinní" a ošklivá na znásilnění, a obvinění si podle soudu vymyslela. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdůvodnění ze zprošťujícího verdiktu se na veřejnost dostalo až v pátek, kdy odvolací soud rozsudek z roku 2017 zrušil a nařídil nový proces. To přivítaly feministky, které kvůli tomu v pátek demonstrovaly před budovou soudu v Anconě.

Případ se týká událostí z roku 2015, kdy dva muži podle obžaloby znásilnili tehdy dvaadvacetiletou Peruánku. Podle lékařské zprávy měla dívka v krvi vysokou dávku sedativ a utrpěla zranění jako následek znásilnění. Uspávací prášek dali podle obžaloby dívce muži do pití v baru.

V roce 2016 byli oba za znásilnění odsouzeni, ale následující rok je obžaloby zprostil soud tvořený třemi soudkyněmi, které označily výpověď oběti za nevěrohodnou. Zdůvodnily to více argumenty, ale jeden z nich byl i ten, že "dívka byla příliš maskulinní". Podle obhajoby dívka nebyla znásilněna, protože "se mužům nelíbila, byla příliš ošklivá".

Podobné zdůvodnění připomíná výrok nynějšího brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který ještě jako poslanec před několika lety v parlamentu urazil svou kolegyni Maríi Rosariovou. V debatě o násilných činech v Brazílii jí tehdy řekl, že ona se nemusí bát, ji by nikdo neznásilnil, protože je ošklivá. Bolsonaro, který za výrok dostal pokutu, proslul i dalšími nevybíravými komentáři na adresu žen, etnických menšin či homosexuálů, za některé z nich si vysloužil také obvinění z rasismu.

Témata: Itálie soudy Znásilnění