Sekundy hrůzy! Potápěč získal exkluzivní záběry, málem ale přišel o život!

Potápění

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

11. března 2019 16:46

Dvě sekundy hrůzy si prožil potápěč, který se nedaleko jihoafrických břehů snažil získat exkluzivní záběry. Nakonec se mu to s kolegy povedlo, ačkoliv je na nich něco jiného, než chtěl. Potápěče totiž málem spolkl obří plejtvák.

Jihoafričan Rainer Schimpf se spolu se dvěma kolegy potápěl asi 25 námořních mil od pobřeží a snažil se nafilmovat hon na sardinky, kdy se je tučňáci, tuleni, delfíni, plejtváci a žraloci snaží nahnat do tvaru koule, na kterou pak zaútočí. Schimpf se nakonec rozhodl skočit do vody, aby získal nejlepší záběry. To se mu ale vymstilo.

Skočil totiž přímo do středu koule ryb, najednou se však voda prudce zavířila. Z hlubin se vynořil plejtvák se široce rozevřenými čelistmi a Jihoafričan se náhle ocitl hlavou a trupem zaklíněný uvnitř úst kytovce. „Okamžitě jsem věděl, co se stalo. Věděl jsem, že mě chytla velryba,“ popsal Schimpf britskému deníku Telegraph.

„Instinktivně jsem zadržoval dech, protože jsem předpokládal, že se znovu ponoří a vyvrhne mě někde v hlubinách Indického oceánu. Nebyl čas na strach nebo nějaké emoce,“ líčí své duchapřítomné chování potápěč. „Cítil jsem obrovský tlak kolem pasu. Myslím, že v tu chvíli si velryba uvědomila chybu, otočila se na stranu a mírně otevřela tlamu, aby mě propustila,“ dodal.

Na lodi tou dobou byla i jeho manželka. „Silke viděla, že ve velrybě je cizí předmět, ale teprve když jsem se vynořil u lodi, uvědomila si, že jsem to já,“ vysvětluje Schimpf, že si jeho žena ničeho podezřelého nevšimla i proto, že v tlamě plejtváka strávil jen necelé dvě sekundy.

Z celého incidentu vyvázl Schimpf zázrakem bez zranění. „Večer po návratu Heinz (fotograf – pozn.red.) zkontroloval snímky a teprve když jsem to viděl, uvědomil jsem si, jak velké jsem měl štěstí, že se na to teď můžu dívat. Sekundy rozhodnou, jestli se stanete kořistí. Sekundy rozhodnou o vašem přežití. Sekundy jsou to, co se počítá,“ dodal.

Schimpf navíc kytovci „odpustil“, podle něj rozhodně nešlo o útok, ale o nešťastnou náhodu. „Jsem si jist, že to pro toho plejtváka bylo stejně hrozné jako pro mě,“ zdůraznil.

Témata: Potápění Velryby jižní afrika