Problémy Boeingu začaly hned po startu: Pilot prosil o pomoc! Svědci popsali poslední chvíle před pádem!

zřícení letadla Ethiopian Airlines (10.3.2019)

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

11. března 2019 16:11

Letadlo společnosti Ethiopian Airlines se 157 lidmi na palubě mělo namířeno z Addis Abeby do Nairobi. Zřítilo se pouze šest minut po startu v okolí města Bishoftu. Zemřelo všech 149 cestujících i osm členů posádky. Vyšetřovatelé už našli obě černé skříňky. Podařilo se najít zapisovač hovorů v pilotní kabině i záznamník s technickými údaji o letu.

Při nehodě zemřeli i čtyři Slováci – humanitární pracovnice a manželka a dvě děti slovenského poslance Antona Hrnka. Očití svědci tvrdí, že než letadlo spadlo, táhla se za ním kouřová stopa. Stroj podle nich vydával zvláštní zvuk. 

Farmář Malka Galato, na jehož pozemek stroj dopadl, viděl, že z letadla odpadávají malé kousky připomínající papír. Letadlo podle něj také před pádem náhle změnil směr. Podobně nehodu popsal i další farmář Tamir Abera, píše slovenský deník Nový čas. 

Kapitán Boeingu 737 Max-8 hlásil problémy ihned po startu, zoufale žádal o povolení k návratu. Řídícím pracovníkům letiště vysvětloval, že letadlo nemělo po startu stabilní rychlost. Povolení pro návrat nakonec dostal, ale bylo už pozdě. 

Tato verze vyvrací spekulace o možném teroristickém útoku. Letadlo odstartovalo v  8:38 místního času (6:38 SEČ), už po šesti minutách ztratilo kontakt s řídící věží. Pasažéři pocházeli celkem z 35 zemí. Nejvyšší počet obětí byl z Keni. 

Témata: zřícení letadla Ethiopian Airlines (10.3.2019) Boeing 737 MAX Slovensko Etiopie