Jedenáctiletý uprchlík v Rakousku spáchal sebevraždu

Rakouská policie, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz

21. listopadu 2017 20:38

Rakouská policie v pátek oznámila, že začíná vyšetřovat sebevraždu jedenáctiletého afghánského chlapce, který se svou rodinu žil v uprchlickém táboře v Badenu. Uvedl to rakouský server The Local.

Chlapec, kterého se podařilo ještě resuscitovat, zemřel na následky svých poranění v pondělí v nemocnici poblíž Vídně. Policie řekla, že dosud neví, jakým způsobem se pokusil o sebevraždu.

Rodina dítěte žila v uprchlickém táboře v Badenu, který se nachází jižně od Vídně, od minulého roku, kdy do Rakouska přišla rekordní vlna migrantů. Zprávy z médií uvádějí, že se chlapec necítil schopný na to, aby se staral o svých šest sourozenců, které mu nechal jeho třiadvacetiletý bratr na starost.

Podle rozhlasové stanice Oe1 věděly úřady o špatné situaci v rodině, ale nezasáhly. Orgány odmítly obvinění s tím, že "si nevšimly něčeho neobvyklého". Rakouský ombudsman Günter Kräuter v pátek oznámil, že zahájí vyšetřování toho, co se přihodilo.

Podle serveru Blesk.cz se zjistilo, že "aby uživil šest sourozenců včetně 23 letého bratra s Downovým syndromem, uchýlil se (chlapec - pozn. red.) ke krádežím". Ve čtvrtek ho prý chytili v obchodě se zbožím v hodnotě zhruba 150 Kč, což ho mělo vyděsit.

Hoch se podle českého serveru "patrně bál, že ho spolu s postiženým bratrem a celou rodinou deportují, a sáhl si na život".

Rakousko obdrželo od začátku krize téměř 150 tisíc žádostí o azyl, což činí devítimilionovou zemi jedním s největších příjemců uprchlíků na obyvatele v Evropě.

Organizace UNICEF pravidelně odsuzuje "nedostatek ochranných opatření pro děti migrující do Evropy" a obviňuje členské státy EU, že "dělají příliš málo".

Témata: uprchlíci Rakousko