Michael Jackson vyhnal do ulic demonstranty! Protestují proti Leaving Neverland!

Protesty proti dokumentu o Jacksonovi

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. března 2019 19:57

Několik desítek fanoušků zesnulého amerického zpěváka Michaela Jacksona dnes protestovalo proti večernímu uvedení dokumentu, v němž dvojice mužů popisuje, jak je "král popu" sexuálně zneužíval. Informovala o tom britská média. Film má na popularitu Jacksonovy hudby v posledních dnech velmi negativní dopad: rozhlasové stanice v několika západních zemích začaly stahovat jeho skladby z vysílání.

Lidé shromáždění u londýnského sídla stanice Channel 4, která večer uvede dokument nazvaný Leaving Neverland (Na odchodu z Neverlandu), drželi v rukou Jacksonovy portréty, na nichž byla zpěvákova ústa přelepena nápisem "nevinen". Textem na svých transparentech vyzývali protagonisty filmu, aby o jednom z nejprodávanějších hudebníků historie popu "nelhali". Někteří z nich účesem, klobouky, brýlemi a černým oděvem napodobovali svůj idol.

 Dokument, který již v neděli odvysílala ve Spojených státech televize HBO, dává slovo Wademu Robsonovi a Jamesi Safechuckovi, kteří ve věku sedmi a osmi let trávili s Jacksonem čas na jeho kalifornském ranči Neverland. Oba popisují, jak jim dával drahé dary za to, že je mohl sexuálně zneužívat. Jeden z mužů například vypráví, jak mu Jackson dával pít alkohol, pouštěl porno a masturboval před ním.

Po americké premiéře snímku se k Jacksonovi začaly obracet zády rozhlasové stanice zvláště v anglicky mluvících zemích. Podle listu The Guardian jeho skladby stáhlo z vysílání několik významných rádií v Kanadě a na Novém Zélandu. Naopak britská stanice BBC 2 odmítla šířící se tvrzení, že jeho hudbu rovněž vyřadila.

Svého strýce naproti tomu v dnešním vysílání britské televize Sky News hájil Taj Jackson, podle něhož si zpěvák blízkými vztahy s dětmi kompenzoval to, že sám neměl žádné dětství. Nikdo by jej podle synovce neměl osočovat ze sexuálního zneužívání, když se již sám nemůže bránit.

Kvůli dokumentu zažalovali nedávno HBO správci Jacksonovy pozůstalosti. Film podle nich porušuje smlouvu HBO s organizátory Jacksonových koncertů z počátku 90. let, v níž se televizní společnost zavázala, že nikdy nebude zpěváka kompromitovat. Žaloba odhaduje způsobenou škodu na více než 100 milionů dolarů (přes 2,2 miliardy korun).

Témata: Michael Jackson