Boj o život: Námořníci volají o pomoc? Záchranáři zachytili zvuky v místě zmizení ponorky!

Ponorky

Autor: Jan Novák, stars24.cz

20. listopadu 2017 23:55

Záchranáři zachytili zvuky v moři v místě, kde ve středu zmizela argentinská ponorka se 44 lidmi na palubě. Řekl to dnes novinářům mluvčí argentinského námořnictva Enrique Balbi. Podle něj ale zatím není jisté, zda zaznamenaný hluk pochází ze ztracené ponorky. Záchranářům se krátí čas, v případě nejhoršího scénáře mohou posádce zbývat už jen dva dny na přežití, napsal argentinský deník Clarín.

"Hluk byl trvalý, neustálý, ale musíme ho ještě analyzovat, buďme trpěliví. Nechceme dávat falešné naděje," řekl tisku Balbi. Uvedl také, že hledání ponorky ztěžuje špatné počasí a že při šestimetrových vlnách a větru o rychlosti 75 kilometrů za hodinu jsou radary nespolehlivé.

Balbi také řekl, že počasí se má od úterka pomalu zlepšovat, což podle něj umožní i lepší fungování senzorů. Dal tak naději příbuzným posádky, kterou tvoří i jedna žena. Eliana Krawczyková (35) je první důstojnicí argentinského námořnictva sloužící na ponorkách.

"Máme nejvyspělejší technologii, ale nemůžeme ovládat počasí," uvedl také Balbi. Na záchranné operaci se podílí 13 námořních plavidel a deset výzkumných letadel z Argentiny i zahraničí, včetně USA či Británie.

Zvuky, které dnes záchranáři zachytili, vycházely z hloubku asi 200 metrů a ze vzdálenosti asi 360 kilometrů od jihovýchodního pobřeží Argentiny, tedy zhruba z oblasti, kde ponorka ARA San Juan ve středu asi v sedm hodin ráno místního času zmizela.

Při poslední komunikaci s námořní základnou hlásila ponorka podle velitele základny technické potíže. Proto dostala posádka pokyn, aby ukončila kontrolu ilegálního lovu a vrátila se nejkratší cestou do přístavu Mar del Plata.

Argentinské námořnictvo dnes uvedlo, že sedm krátkých satelitních volání, která v sobotu zachytila argentinská armáda, ze ztracené ponorky nepocházelo.

Podle mluvčího námořnictva nelze říci, jak dlouho posádka vydrží se vzduchem, jelikož není jasné, jakou má plavidlo přesně poruchu. Za normálních okolností taková ponorka vyplouvá jednou denně na hladinu, aby doplnila kyslík a nabila baterie. Pokud ale byla nucena zůstat pod hladinou, mohou posádce v případě nejhoršího scénáře zbývat jen dva dny.

Ponorka ARA San Juan byla vyrobena v roce 1985 v Německu a v letech 2007 až 2014 prošla renovací.

Témata: Ponorky argentina