Krach v Německu? Zemi zřejmě čekají nové volby

Berlín, ilustrační foto

Autor: stars24.cz

20. listopadu 2017 23:10

V Německu v noci na dnešek po více než čtyřech týdnech zkrachovala jednání mezi konzervativci (CDU/CSU), svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými o vytvoření nové vládní koalice.

Rozhovory překvapivě ukončila liberální FDP a Německo nyní zřejmě čekají předčasné volby. Sociální demokraté (SPD), dosavadní partner CDU/CSU ve velké koalici, trvají na svém odchodu do opozice. Podle některých pozorovatelů by už na kancléřku nemusela kandidovat Angela Merkelová (CDU), ta ale oznámila, že je připravena stranu vést i do případných předčasných voleb. Prezident Frank-Walter Steinmeier očekává od politických stran připravenost k dalším rozhovorům.

Koaliční námluvy po zářijových volbách ztroskotaly kvůli přetrvávajícím neshodám, z nichž největší podle dostupných informací panovaly v otázkách migrace a ochrany klimatu. Z kuloárních informací vyplývá, že FDP například u migrace výrazně přitvrdila svůj postoj, čímž podle některých zablokovala možnou dohodu v této otázce. Zástupci CDU a Zelených naznačili, že svobodní demokraté přerušení rozhovorů dopředu plánovali.

"Myslíme si, že jsme byli na cestě, na níž jsme mohli dosáhnout shody," reagovala na krach rozhovorů Merkelová. Týkalo se to podle ní i migrace, která byla předmětem největších sporů.

Prezident Steinmeier prohlásil, že od politických stran očekává připravenost k rozhovorům, aby v dohledné době mohla vzniknout nová vláda. Zodpovědnost, kterou strany nesou, nemohou podle něj jen tak vrátit voličům. "Strany se ve volbách 24. září ucházely o odpovědnost za Německo; odpovědnost, kterou také podle představ ústavy není možné jednoduše přenést zpět na voliče," komentoval německý prezident, který podle ústavy musí navrhnout Spolkovému sněmu kandidáta na kancléře.

Pozorovatelé ale za nejpravděpodobnější považují předčasné volby; tím spíš, že SPD odmítá účast na vládě a žádná další koalice nepřipadá v úvahu. "S ohledem na volební výsledek z 24. září nejsme k dispozici pro vstup do velké koalice," potvrdil dnes předseda SPD Martin Schulz. "Považujeme za důležité, aby občanky a občané mohli znovu zhodnotit situaci," uvedl také.

Existuje ještě teoretická možnost vzniku menšinové vlády, ale v dějinách spolkové republiky takový kabinet zatím nevznikl, což ale platí také o dosud vyjednávané poměrně nesourodé "černo-žluto-zelené" koalici, pro niž se vžilo označení "jamajská" s odkazem na barvy vlajky karibského státu.

Předčasné volby jsou nyní pravděpodobné i přesto, že si je parlamentní strany většinou nepřejí. V médiích se už dokonce objevují spekulace, že by se volby mohly konat 22. dubna příštího roku.

Podle průzkumu pro televize RTL a n-tv si předčasné volby přeje velká část Němců, vyslovilo se pro ně 45 procent dotázaných. Dalších 27 procent chce velkou koalici, 24 procent je pro menšinovou vládu, ke které je ale skeptická i sama Merkelová. Sondáž zároveň ukázala, že předčasné volby by rozdělení politických sil oproti zářijovému výsledku příliš nezměnily.

Evropská komise dnes uvedla, že má plnou důvěru v udržení stability a kontinuity v Německu. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona není krach německých koaličních jednání v zájmu Francie.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterého v Česku prezident Miloš Zeman pověřil jednáním o sestavení vlády, je přesvědčen, že Německo směřuje k menšinové vládě a časem možná k předčasným volbám. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) považuje to, že se německou vládu nedaří sestavit, za špatnou zprávu, stabilní kabinet Německa je podle něj důležitý nejen pro jeho sousedy.

Podle serveru Spiegel Online Merkelová nyní bojuje o své politické přežití. "Krach Jamajky je jejím krachem, protože se ukázalo, že metoda Merkelové - spojení bezmezného pragmatismu a maximální ideologické flexibility - dospěla ke svému konci," píše server.

Témata: Německo Volby v Německu