Jakou cenu má lidský život? Neuvěříte, co se zase stalo v Rusku!

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

4. března 2019 12:24

Opravdu neuvěřitelný obchod nedávno překazili ruští policisté. Dvě ženy se dohodly na prodeji novorozence, jejich do puntíku připravený plán ale nakonec nevyšel. O případu informuje list Komsomolskaja Pravda.

Irina Volkovová měla dvě děti, když nečekaně otěhotněla potřetí. I kvůli práci v autopůjčovně ale už další dítě nechtěla, a tak dostala šílený nápad. Rozhodla se jej porodit a následně nabídnout na internetu k prodeji za 18 tisíc rublů, což je v přepočtu jen něco přes 6 tisíc korun. A světe, div se, našel se zájemce, který si ale, podobně jako Irina, pěkně zavařil.

Šlo o vdanou Annu, která ze zdravotních důvodů nemohla počít vlastního potomka, zoufalství jí tak donutilo zareagovat na nabídku Volkovové. Obě ženy zosnovaly plán, jak chtěly vyzrát na úřady. Rodička Irina odcestovala do Petrohradu, kde žila druhá žena, tam byla na pas Anny přijata pod jejím jménem do nemocnice.

Naneštěstí pro ně si lékaři všimli, že fotka v pasu se neshoduje s podobou rodičky, a tak se obě ženy ocitly v hledáčku policie. Ta už zadržela pravou matku dítěte bez něj, naopak „bezdětnou“ Irinu s dítětem. Obě ženy čelí podezření z obchodování s nezletilými. Zatímco dítě bude nejspíš vyrůstat u pěstounů, obviněné ženy stráví následující roky ve vězení. Hrozí jim totiž až desetiletý trest.

V Rusku se bohužel tento případ nijak zásadně nevymyká z běžné policejní praxe. K podobným případům, kdy se ženy vydávají za někoho jiného, dochází pravidelně po celé zemi. Tamní právní systém je mnohdy bezmocný.

Ruská soudní prokuratura připouští, že na řadu takových případů obchodování s lidmi ani nepřijde. Často se přitom mluví i o tom, že jsou děti prodávány nejen bezdětným ženám, ale i jako sexuální otroci nebo kvůli lidským orgánům.

Témata: děti Obchod s lidmi krimi Rusko