Lékařský skandál! Onkolog měl vyšetřovat rakovinu, místo toho obtěžoval pacientky

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. března 2019 16:57 | Aktualizováno: 1. března 2019 22:18

Šokující případ řeší už tři roky polská policie i tamní ministerstvo zdravotnictví. Známý onkolog tam sexuálně obtěžoval pacientky. Zdali mezi nimi byli i nemocné ženy, není jasné. Na kauzu upozornila polská televize TVN24.

Z opravdu nevhodného chování ke svým pacientkám je podezřelý polský onkolog. Prokuratura z polského přístavního města Gdaňsk ho obžalovala kvůli tomu, že během jedenácti let sexuálně obtěžoval téměř devadesát žen.

Vše se mělo odehrávat mezi lety 2006 až 2017 během onkologických vyšetření. Doktor nezjišťoval, zdali ženy neonemocněli rakovinou, ale věnoval se docela jiným věcem. Podle televize TVN obtěžoval celkem 88 pacientek, devět z nich dokonce podvodně donutil k pohlavnímu styku.

Celý rozsah případu vyšel najevo až nyní. Policisté se přitom případem zabývají už od předloňského února, kdy informovali o 25 případech obtěžování. Během následného vyšetřování se ale ukázalo, že poškozených je násobně víc. Objevila se mezi nimi dokonce nezletilá dívka.

Policisté během vyšetřování vyslechli téměř 3000 žen, které patřily k lékařovým pacientkám. Jedna z nich dokonce sebrala síly a popsala průběh obtěžování. „Začal mi vyšetřovat břicho. Stál za mnou. Ruce sesunul příliš nízko a začal mi je dávat, kam neměl,“ uvedla napadená žena.

O zatčení známého lékaře Marka L. dlouho usilovala policie, soud nicméně rozhodl, že na kauci 20 tisíc zlotých (120 tisíc korun) může zůstat na svobodě. Je ale pod policejním dohledem a logicky nemůže vykonávat povolání. Obviněný onkolog se cítí být nevinen. Hrozí mu přitom až dvanáctiletý trest odnětí svobody.

Témata: Polsko lékaři krimi